Aşık atışması ne demektir

Aşık atışması ne demektir
Aşık atışması ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Aşık atışması; halk edebiyatında ozanlar arasındaki karşılıklı şiir düellosuna verilen isimdir. Bazı yörelerde karşı beri, karşılama ya da deyişme gibi farklı sözcüklerle de anılabilmektedir.

Aşık atışması, şairlerin bu konudaki ustalıklarının sınanması ve kabiliyetlerinin gözler önüne serilmesi anlamı taşımaktadır. Aşık atışmasında, karşı tarafın ilk olarak başlatmış olduğu ayak veya toplulukta yer alanlardan bir kimsenin aymış olduğu bir ayak temel alınmaktadır. Yarışma, her iki tarafın karşılıklı olarak söylemiş oldukları dörtlüklerle devam eder ve gönül alma dörtlükleriyle de sona erer.

Atışmanın en temel kuralları; ayağı ikinci defa tekrar etmemek, karşılıkta bulunmak için çok fazla beklememek, temele ilk atılmış olan ayağı almak, ikinci yarışmacının seçmiş olduğu yöntemi kullanmak, karşılıklı olarak uyumlu dörtlükler kullanmak şeklinde sıralanabilir.

Âşık meclisi; sazlara düzen verilmesinin ardından bir divan okunmak suretiyle açılır ve bunun ardından da aşıklar misafirleri selamlamak için, “Hoş geldiniz” mahiyetinde, kurmuş oldukları dörtlükler ile giriş kısmını bu şekilde tamamlarlar. Giriş bölümünün ardından yerine ve ortamına uygun olarak türlü şekil ve yöntemlerle ortaya atılacak ayak beklenir.

1
1
0
1
1
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.