Asit yağmurlarının çevreye zararları neler olabilir

Asit yağmurlarının çevreye zararları neler olabilir
Asit yağmurlarının çevreye zararları neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Asit yağmuru, atmosferde bulunan asidik olan kimyasalların kar, sis, yağmur, çiğ ya da kuru parçacıklar şeklinde yeryüzüne düşmesine denmektedir. Yapısında çok fazla azot ve kükürt olan bu kimyasalların yeryüzüne düşmesi ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Asit yağmurları ile yeryüzüne düşen asitler, toprak aracılığı ile az da olsa etkisiz hale getirilmektedir. Fakat hava kirliliği seviyesinin oldukça yüksek olması nedeninden yeryüzüne düşen asitlerin miktarları da fazladır. Bu durum toprağın asitleri nötrleştirme kapasitesini aşan bir hal almaktadır.

Asit yağmurlarının etkisiyle yapısı tamamen asit olan toprağın üzerinde yaşayan ağaçlar ve de diğer bitkiler, yaprakları ve kökleri ile bol miktarda olan asidi de diğer maddeler ile emerler. Bu olay bitkilerin hızlı bir şekilde ölmesi ile sonuçlanmaktadır. Aynı zamanda asit yağmurları sonucunda asit değeri yükselen göller ve nehirlerde yaşayan balıklar ve diğer su canlılarının yaşamları ciddi derecede tehlikeye girmektedir.

Asit yağmurları, özellikle fosil yakıt ve enerji santrallerinde özel üretim olan filtrelerin kullanılması ya da düşük miktarlarda kükürt oranlarına sahip olan fosil yakıtların kullanılması ile kükürt dioksit ve azot dioksit salınımları en aza indirgenerek önlenebilir.

  • Asit yağmurları göller ve nehirlere yağdığında suların asitliği artar. Bu durum o sularda yaşayan canlarla zarar verir.
  • Kent içi veya kent dışındaki tarihi ve doğal yapıtlar zarar görür.
  • Toprağın mineral oranının düşmesine neden olur, bu durum bitkilerin topraktan beslenmesine engel olur.
  • İnsanlarda çeşitli solunum yoları, akciğer kanseri, nefes darlığı gibi hastalıklara neden olur.
  • Topraktan derelere, ırmaklara ve göllere taşınır. Göl sularının asitliliği ve metal tuzlarının yoğunluğu artar. Buna bağlı olarak göl ekosistemi tehlikeye girer.
  • Tarihi eserleri olumsuz etkiler. Örneğin; asit yağmurları Nemrut Dağı'ndaki taş anıtları önce yıpratmakta sonra da dağılmasına neden olmuştur.
  • Su kirliliğine neden olur.
  • Akarsularda ve göllerde bazı canlı türlerinin ölümüne yol açar.

4
4
4
4
4
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.