Askerî başarılardan sonra diplomatik başarıların gelme nedenleri nelerdir

Askerî başarılardan sonra diplomatik başarıların gelme nedenleri nelerdir
Askerî başarılardan sonra diplomatik başarıların gelme nedenleri nelerdir? Kurtuluş Savaşı’ndan örnekler vererek tartışınız.

Türk Milleti Kurtuluş Savaşı yıllarında İtilaf Devletleri’ne karşı büyük mücadeleler vermiştir. Mustafa Kemal’in liderliği ile başlayan kurtuluş mücadelesi milletimizin desteği ile başarı ile sona ermiştir. Bize Mondros , Sevr gibi ağır şartlar taşıyan antlaşmaları imzalatmak için , bizi yok etmek için elinden geleni ardına koymayan düşman kuvvetleri başarılı olamamıştır. Çünkü Türk milleti bağımsızlığından asla yoksun kalamaz ve başka bir milletin esiri olarak yaşayamazdı. Doğu, batı ve güney cephelerinde büyük savaşlar yaşanmıştır. Her ne kadar kimi savaşlarda yenilgi alsak da çoğunda ise başarılı olmuşuzdur.

Kazanılan başarıların elbette masa da kazanılması gerekir. Sıra masada başarılar gelmişti ve ülkemizin de kendi çıkarlarını düşünecek kararlar alması gerekiyordu ve öyle de oldu. Kurtuluş Savaşı’ndan örnekler verelim:

Doğu Cephesi’nde Ermenilere karşı başarılı mücadeleler verilmiş ve sonunda Ermeniler ile Gümrü Antlaşması yapılmıştır. Bu antlaşma ile TBMM Hükümetini tanıyan ilk devlet Ermenistan olmuştur. Ermeniler bu antlaşma ile Sevr ile kendisine vaat edilen topraklardan vazgeçmiştir. Antlaşma metninde Türkiye Devleti ismi geçmişti. Doğu Cephesi kapanmıştı ve daha farklı birçok sonuçları olmuştu.

Yine Fransa ile yapılan Ankara Antlaşması’nda da Fransa Misaki Milliyi tanıyan ilk İtilaf Devleti olmuştur. Güney Cephesi kapanmıştır. Hatay hariç Suriye sınırlarımız çizilmiştir. Caber Kalesi Türk toprağı olarak kabul edilmiştir. Fransa Anadolu’dan çekilmeye başlamıştır.

11
69
21
22
36
7
315
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum