Atatürk döneminde dış politikada hangi başarılar kazanılmıştır

Atatürk döneminde dış politikada hangi başarılar kazanılmıştır
Atatürk döneminde dış politikada hangi başarılar kazanılmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dolayısıyla Atatürk dönemi Türk Dış Politikası, Lozan’ın etkisi altında ve Lozan’ın tamiratına yönelik bir dış politikadır.1936’da İsviçre’nin Montrö şehrinde toplanan bir konferansta imzalanan Montrö Antlaşmasıyla Türkiye, istediği sonucu elde edilmiştir. Hatay sorununda önemli bir yol katedildi.

Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu cumhurbaşkanı olarak Türkiye’nin modern ve çağdaş bir ülke olması adına eğitim, sağlık, ulaşım, sanayi, tarım, kültür, turizm, politika, siyaset gibi alanlarda ilkeler belirleyip inkılaplar gerçekleştirme yoluna girmiştir.

Atatürk döneminde yapılan inkılaplar sayesinde iç ve dış politikada ilerlemeler kaydedilmiştir. Türkiye’nin dış politikasında akılcı, gerçekçi, tam bağımsız ve barışçı politikalar benimsenmiştir. Dış politikanın ana ekseninde Yurtta sulh, cihanda sulh prensibi bulunmaktadır.

Dış politikada 1932 yılıma kadar Musul Meselesi, Yabancı Okullar, Patrikhane ve Nüfus Mübadelesi gibi konular ele alınmıştır. Musul meselesi Lozan sonrasına bırakılmış ve daha sonra İngiliz güçleri şehre girerek hakimiyet oluşturmuştur. TBMM bir hak iddiasında da bulunamamıştır. Yabancı okulların faaliyetlerine devam etmesi söz konusu olmuştur.

Patrikhaneye siyasi bir yetki verilmemiştir. Yunanların patrikhane üzerindeki siyasi emellerinin önüne geçilmiştir. Rumların İstanbul’da kalmalarının sağlanmasına karşı sorunların yaşanması gündeme gelirken Milletler Cemiyeti de bu duruma sessiz kalmıştır. Nüfus mübadelesi sorununu da Ankara Antlaşması ile çözüme kavuşturulması söz konusu olmuştur.

Sınırlarımızı korumak, barışa katkıda bulunmak İkinci Dünya Savaşı arefesinde gerçekleştirmek istenilen dış politikalar olarak gündeme gelmiştir. Bu nedenle 1932 yılında Milletler Cemiyeti’ne giriş sağlanmış ve Türkiye’nin barış yanlısı politikalar güttüğü gösterilmiştir.

8
100
2
0
2
0
22
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.