Atatürk’ün belirlediği Türk dış politikasının temel ilke ve hedefleri nelerdir

Atatürk’ün belirlediği Türk dış politikasının temel ilke ve hedefleri nelerdir
Atatürk’ün belirlediği Türk dış politikasının temel ilke ve hedefleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atatürk Dönemi dış politikasının temel ilkeleri; bağımsızlık, milli menfaatleri esas alma, gerçekçilik, akılcılık, barışçılık, uluslararası ilişkilerde devletler arası eşitliği temel alma, kamuoyunun sesine önem verme, başka devletlerin içişlerine karışmama ve dünyadaki gelişmeleri yakından olarak sıralanabilir.

Atatürk’ün dış politikasının temel ilkeleri;

  • Milli sınırlarımız içinde kalmak ve gerçekleştiremeyeceğimiz emeller peşinde koşmamak
  • Bağımsızlığımıza ve sınırlarımıza saygı duyan devletlerle iyi ilişkiler kurmak, diğer devletlerin içişlerine karışmamak ve kendi içişlerimize karışılmasına fırsat vermemek
  • Devletlerarası sorunları hukuka dayalı olarak barışçı yollardan çözümlemek
  • Ulusun hayatı tehlikede olmadıkça savaşa girmemek
  • Milli sınırlarımız içinde herşeyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varlığımızı devam ettirmek
  • Dış politika ve diplomaside bilim ve teknolojiyi yol gösterici olarak kullanmak ve dünyadaki gelişmeleri göz önünde tutmak

şeklinde özetlenebilir. Atatürk “Yurtta sulh, cihanda sulh” vecizesiyle iç ve dış politikada barışı benimsediğini ortaya koymuştur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.