Atatürk’ün Türk müziğiyle ilgili sözleri

Atatürk’ün Türk müziğiyle ilgili sözleri
Atatürk’ün Türk müziğiyle ilgili sözleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atatürk, bütün sanat dallarına önem verdiği gibi, müziğe de büyük önem vermiştir. 1913 yılında Sofya’da askeri ateşe olarak görev yaptığı dönemde, çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamış, klasik müzik konserlerine ve operalara giderek bu tarz müzik türlerini yakından tanıma fırsatı bulmuştur.
Atatürk'ün Türk müziğine verdiği önem tartışmasız çok büyüktür. Atatürk sanatın her türlüsüne önem verdiği gibi sanatçılara da ayrı bir değer verir sanatla uğraşılması gerektiğini her fırsatta dile getirirdi. Ayrıca müzik eşliğinde dans etmeyi de çok severdi.

Gazi Mustafa Kemal, müziğe ve sanatçıya çok önem verirdi. Sanatı ve sanatçıyı daha modern ve çağdaş bir düzeye getirmek için bir çok çalışmalar yapmıştır. Müziğin ruhun gıdası olduğu düşünürdü. Sanatçılara da bir o kadar çok destek verirdi. 

Müziğe verdiği önemi Atatürk'ün sözlerinden öğrenelim;

  • ‘’Biz Batı musikisini saygıyla dinlediğimiz gibi, bizim musikimiz de bütün dünyada saygıyla dinlenilecek bir halde olmalıdır."
  • "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."
  • "Müzik, yaşamın bir parçası değil kendisidir. Yani "Hayat Müziktir." Müzik ile alakası olan tek varlık, insandır. Müziksiz bir hayat da zaten mevcut değildir." 
  • ‘’Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, müzikte değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir’’

2138
1555
3041
410
1852
1023
1228
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum