Atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran organlar var mı

Atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran organlar var mı
Atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran organlar var mı, varsa bu organlar ve uzaklaştırdıkları atıklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Boşaltım sistemi, vücutta atık maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Bunun için de çeşitli doku ve organlar bir araya gelerek boşaltım sistemini oluşturmaktadır.

Atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran doku ve organlar, böbrek, kalın bağırsak, deri, karaciğer ve akciğerlerdir. Bu doku ve organlar, ter, dışkı, idrar olarak maddelerin atılmasında etkili olur.

Vücutta boşaltım sadece böbreklerde gerçekleşen idrar oluşumu ve idrarın vücuttan atılması şeklinde gerçekleşmez. Böbreklerin dışında boşaltımda görevli, vücudumuzdaki çeşitli atıkları uzaklaştıran başka organlar da vardır. Bunlar: deri, akciğerler, karaciğer, kalın bağırsak ve böbrektir.

Böbrekler: Kandaki üre, suyun ve tuzun fazlasının süzüldüğü yerdir, böbrek de boşaltımda böyle görev alır.

Deri: Vücudumuzda tuz ve suyun fazlası tere dönüşür ve ter de derideki gözeneklerden dışarı atılır. Yani terleme olayı derimizde gerçekleşen boşaltımdır.

Akciğerler: Solunum akciğerlerde gerçekleşen olaydır. Oksijen alınıp Karbondioksit verilir. Solunum sonucunda oluşan Karbondioksit ve suyun atıldığı yerdir. Yani CO2 ve suyu vererek boşaltım gerçekleştirir.

Karaciğer: Solunumda besin yerine proteinin kullanılması sonucunda çok zehirli bir madde oluşur ve bu zehirli maddenin seyreltilmesi gerekir, seyreltilme de karaciğerde gerçekleşir ve üreyi oluşturur, böylece boşaltımda yer almış olur.

Kalın Bağırsak: Sindirimin son basamağıdır. Su, safra ve besin atıklarının dışarı atılmasını sağlayarak boşaltımda yer alır.

3573
1675
2573
413
555
1112
2337
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum