Atmosfer, litosfer, biyosfer ve hidrosfer nedir

Atmosfer, litosfer, biyosfer ve hidrosfer nedir
Atmosfer, litosfer, biyosfer ve hidrosfer nedir ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atmosfer (Hava Küre): Dünya’yı çepeçevre saran gaz kütlesidir. Atmosfer, değişik özellikte ve farklı oranlarda çeşitli gazlardan oluşur. Gerek insanların gerek diğer canlıların yaşamlarını devam ettirebilmesi için atmosferin varlığı şarttır. Ayrıca atmosferde meydana gelen hava olayları (yağış olayları, hava sıcaklık değerleri vb.) insan yaşamı üzerinde oldukça etkilidir.

Litosfer (Taş Küre): Dünya’nın kabuklaşmış ve katılaşmış dış yüzeyidir. Vadi, ova, plato, dağ gibi yer şekilleri ile kayaç ve topraklar litosferi oluşturan başlıca unsurlardır.

Biyosfer (Canlılar Küresi): Atmosfer, litosfer ve hidrosferde yaşayan canlılardan oluşur. Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar ve diğer canlıların yanı sıra insanlar da biyosferin bir parçasıdır.

Hidrosfer (Su Küre): Litosfer üzerinde bulunan deniz, okyanus, akarsu ve göl gibi yer üstü suları ile yer altı sularından oluşur. Canlı yaşamı için en gerekli ihtiyaçlardan biri olan su; doğal çevrenin şekillenmesinde, insanların yaşayışında, yeryüzüne dağılışında ve yaptıkları ekonomik faaliyetlerde önemli rol oynar.

1509
169
1231
104
89
102
166
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum