Avogadro sayısı nedir, neden önemlidir

Avogadro sayısı nedir, neden önemlidir
Avogadro sayısı nedir, neden önemlidir, avogadro sayısını kim bulmuştur, avogadro kanunu nedir, avagodra yasası, sayısı ve formülü nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Avogadro sayısı veya Avogadro sabiti, bir elementin bir molündeki atom sayısı ya da bir bileşiğin bir molündeki molekül sayısıdır. 1 mol yani 12 gr karbon12 elementindeki atom sayısı deneysel olarak hesaplanarak 6,02214199x1023 bulunmuştur. Sayı, bu alandaki katkılarından dolayı İtalyan bilim insanı Amedeo Avogadro'nun (1776–1856) adı ile anılır.

Avogadro sayısı neden önemlidir

Bu sayı kimya ve atom fiziği arasında köprü kurar ve bu nedenle çok önemlidir. Kimyada, nesneleri kütle, basınç, hacim gibi özelliklerine göre ölçeriz. Ancak, bunları atomik bir perspektiften ele aldığımızda, tek tek atomlara ve bu parçacıkların momentumuna, hızına bakarız. Avogadro sayısı bu iki fikri birbirine bağlar. Makroskopik seviye miktarlarını ölçerek atomik seviyedeki şeyleri keşfetmemizi sağlar. Avogadro sayısının uçsuz bucaksızlığı ise, bütün kimyasal elementlerin her yerde bulunduğu düşüncesinin sağlam bir temele dayandığının delilidir.

Avogadro yasası nedir

Avogadro yasası aynı zamanda Avogadro hipotezi şeklinde de bilinmektedir. Amedeo Avogadro'nun 1811 tarihinde bulmuş olduğu bir gaz yasasıdır. Bahsedilen yasa, eşit hacimde olan gazların; eşit sıcaklıkta ve eşit basınçta aynı sayıda molekül veya parçacık sayısına sahip olduğunu belirtmektedir.

Bu yasaya göre, belli bir hacimdeki gazın bulundurmuş olduğu molekül sayısı, gazın kütlesinden veya boyutundan bağımsızdır. Örnek olarak verilirse; aynı hacimdeki nitrojen ve hidrojen verilebilmektedir. Buna göre, nitrojen de hidrojen de aynı basınç, aynı hacim ve aynı sıcaklık içerisinde aynı molekül sayısına sahip olmaktadır.

Avogadro yasası denklemi nedir

Avogadro yasası, belirli bir denklemin üzerine kurulmuş olan bir yasayı ifade etmektedir. Bu denklemi yazmak için ise birkaç yol bulunmaktadır. Gaz yasasının matematiksel bir ilişki olduğu şu şekilde ifade edilmektedir:

k = V / n Denklemi ile gösterilmektedir.
k: Bir orantı sabitidir.
V: Gaz hacmidir.
n: Bir gazın mol sayısını oluşturmaktadır.

Avogadro yasası kapsamında ideal gaz sabiti, bütün gazlar için aynı değeri ifade etmektedir. Bu durumda şu şekilde gösterilmektedir:

Sabit p = 1 V 1 / T 1, n 1 = p 2 V 2 / T 2, n 2
V 1 / n 1 = V 2 / n 2
V 1, n 2 , = V 2, n 1

p: Gazın basıncıdır.
V: Hacimdir.
T: Sıcaklıktır.
n: Mol sayısıdır.
Şeklinde ifade edilmektedir.

Avogadro sayısı nasıl gösterilir

Avogadro sayısı ya da Avogadro sabiti, bir elementin bir molünde bulunan atom sayısıdır ya da bir bileşiğin bir molünde bulunan molekül sayısı şeklinde ifade edilmektedir. 1 mol bir diğer deyiş ile 12 gr karbon12 elementinde yer alan atom sayısı deneysel bir şekilde hesaplanarak 6,02214199x1023 olarak bulunmuştur.

Avogadro sayısı ne işe yarar

Avogadro sayısı ya da Avogadro sabiti, bir elementin bir molünde mevcut halde bulunan atom sayısı ya da bir bileşiğin bir molü içerisinde yer alan molekül sayısıdır. Avogadro sayısı bu değerlerin belirlenmesini sağlamaktadır.

Molekül sayısı ne demektir

Molekül sayısı esas olarak avogadro sayısı şeklinde de ifade edilmektedir. Molekülün sahip olduğu mol sayısına avogadro sayısı denilmektedir. Yapılmış olan avogadro deneyine bakıldığında bir molün yaklaşık bir değer olarak 6.022'e tekabül ettiği görülmektedir.

Hangi gaz ideale daha yakındır

Gaz taneciklerinin her çeşit çarpışması esnek kabul edilmektedir. Gaz taneciklerinin arasında itme ve çekme kuvvetlerinin mevcut olmadığı kabul edilmektedir. Aynı koşullarda yer alan gazlardan tanecik kütlesi daha küçük olan ideale çok daha yakın olmaktadır.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.