Ay küre biçimindedir fakat biz onu farklı şekillerde görürüz bunun nedeni nedir

Ay küre biçimindedir fakat biz onu farklı şekillerde görürüz bunun nedeni nedir
Ay küre biçimindedir fakat biz onu farklı şekillerde görürüz bunun nedeni nedir, sizce Ay neden farklı günlerde farklı şekillerde görülmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ay farkı zamanlarda farklı şekillerde görünür. Bunun nedeni ayın farklı zamanlarda güneşten aldığı ışığın azlığı veya çokluğu ile ilgilidir. Ayın yüzeyine gelen ışınların geliş miktarı ve açısından dolayı ay farklı şekillerde görülür.

Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi dairesel değil elips olduğu için Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı sürekli değişir. Bu durum dolunayı farklı büyüklüklerde algılamamıza neden olur.

Ay’ın ufuk çizgisi hizasında daha büyük görünmesinin sebebinin ise göz yanılması olduğu düşünülüyor. Ancak bilim insanları bu durumun nedenini tam olarak açıklayabilmiş değil. Kuramlardan birine göre algıdaki bu farklılığa ön plandaki cisimler neden oluyor. Ancak uçak pilotları ön planda herhangi bir cismin olmadığı yüksek irtifalarda da benzer tecrübeler yaşayabiliyor. Diğer kuram bu durumu insanların gökyüzünü basık bir kubbe gibi algılaması nedeniyle ufuk çizgisini daha uzak, gökyüzünün yüksek kısımlarını daha yakın algılamasıyla açıklıyor. Ay’ın büyüklüğünün değişmemesine rağmen, gözümüzün daha uzak ve daha yakın olarak algıladığı cisimlere farklı şekillerde odaklanmasının bu duruma neden olduğu düşünülüyor.

507
1124
216
34
11
16
458
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.