Ay tutulması, Güneş tutulmasına göre neden daha sık olur

Ay tutulması, Güneş tutulmasına göre neden daha sık olur
Ay tutulması, Güneş tutulmasına göre neden daha sık gözlenir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ay “Dolunay” evresinde gece boyunca gözlenir. Diğer evrelerinde gözlenmeyen bu özelliğinin sebebi, Ay’ın bu evredeyken Güneş’in tam karşısında bulunmasıdır.

Dolunay” evresinin bir başka özelliği ise Ay tutulmasının bu evrede gerçekleşiyor olmasıdır.

Ay tutulmasının gerçekleşebilmesi için tek kriter Ay’ın “dolunay” evresinde olması değildir. Ayrıca Ay ve Dünya’nın yörünge düzleminin de çakışıyor olması gerekir.

Bu çakışmanın gerçekleşmesi yıl içerisinde bazen hiç olmazken, çoğunlukla iki kere gözlenir. Bu sebepten dolayı Ay tutulması her ay değil de yılda en fazla 2 kere görülür. Güneş tutulması gölgede kalan yerler tarafından gözlenebilirken, Ay tutulması Dünya’nın her yerinden farklı açılardan da olsa gözlenebilir.

Güneş tutulmasının gözlenebilmesi için iki önemli kriterin gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan biri Ay’ın “yeni ay” evresinde olmasıdır. Bir diğer kriter ise Güneş’in, Güneş ile Dünya arasında bulunan Ay’ın ve Dünya’nın aynı doğrultuda bulunmasıdır. Ay’ın “yeni ay” evresinde olması her ay gerçekleşirken Güneş, Ay ve Dünya’nın aynı doğrultuda bulunması yılda sadece 2 ya da 5 kez gerçekleşir. Bu nedenle Güneş tutulması daha az gözlenir.

3851
5023
3319
1029
1069
1089
2327
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum