Ay’ın ana evrelerinin adlarını yazınız

Ay’ın ana evrelerinin adlarını yazınız
Ay’ın ana ve ara evrelerinin isimlerini yazarak oluşum sıralamasını yapınız, Ay’ın ana evrelerinin adlarını yazınız, Ayın ana ve ara evreleri nelerdir, Ayın ana ve ara evreleri arasındaki farkı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Aşağıdaki şemada ilgili yere Ay’ın ana evrelerinin adlarını yazınız. Altındaki dairelere de evrelerin resimlerini çiziniz.

Cevap : Yeni ay, ilk dördün, dolunay, son dördün

Yeni ay: Ay’ın aydınlık olmayan tarafı Dünya’ya dönüktür. Ay, Dünya’dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir.
Hilal: Ay Güneş’in doğusunda kalır. Hilal evresi kısa süreli görünür. Güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın olarak gözlenir.
İlk dördün: Ay, yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire (D) biçiminde görünür. Güneş’e olan açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşü bu şekildedir.
Şişkin ay: İlk dördün safhasından sonra Ay’ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir.
Dolunay: Ay’ın tam bir daire olarak dolgun ve parlak görüldüğü evredir. Ay tamamen görünür haldedir.
Son dördün: Ay’ın Dünya’dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evredir. İlk dördünün tam tersi şekilde görünür.

Ayın ana ve ara evreleri arasındaki farkı nedir

Ay, Güneşten aldığı ışığı Dünya ya yansıttığı için tamamen ayna görevi yapmaktadır Evrelerde ise ayın şeklen değişikliğe uğraması yansıttığı ışıklara etki yapmaktadır ayrıca bu zaman olarak gece gündüz olaylarına da etki yapıyor.

Bilimsel bilgiler verecek olursak tek kelimeyle şu şekilde anlatabiliriz :

  • Ay ışık kaynağı değildir.
  • Ay, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtmaktadır.
  • Ay her gece farklı şekillerde görünür.
  • Buna ayın evreleri denir. Ay’ın her bir evresi yaklaşık bir hafta sürer.

5650
5355
2651
1034
1335
869
6221
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
10 Yorum