Ay’ın ana ve ara evreleri hangileridir

Ay’ın ana ve ara evreleri hangileridir
Ay’ın ana ve ara evreleri hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ay, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Ay’ın Dünya etrafındaki turu Ay’ın ışık alan kısmı sürekli değişmesine neden olmaktadır. Bu da Dünya’dan bakıldığında Ay’ın farklı şekillerde görülmesine sebep olur. Ay yüzeyinin Dünya’dan gözlemlenen farklı şekillerine Ay’ın evreleri adı verilir.

Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri Ay’ın ana evreleridir. Ay’ın iki ana evresi arasında geçen süre bir haftadır.

Ayın 4 ana evresi nelerdir

  • Yeni Ay.
  • İlk Çeyrek .
  • Dolunay.
  • Üçüncü çeyrek (Son Çeyrek)

Yeni ay evresi, Ay’ın Güneş ile Dünya arasında yer aldığı evredir. Bu evrede, Ay’ın Dünyadan görülen yüzü Güneş ışığı almaz ve Ay Dünya’dan görülmez.
İlk dördün evresi, Güneş, Ay’ın Dünya’dan görülen yüzünün sağ kısmını aydınlatır. Bu evrede, Ay’ın yarım daire biçimde görülür.
Dolunay evresi, Ay’ın Dünya’dan görülen yüzünün tamamı Güneş ışığı alır. Bu evrede Ay, parlak ve daire şeklinde görülür.
Son dördün evresi, Ay’ın Dünya’dan görülen yüzünün sol kısmı aydınlanır. Bu evrede Ay, yarım daire biçimde görülür. Ay’ın ana evreleri arasında dört tane de ara evresi gözlemlenir.

Ay'ın 4 ana 4 de ara evresi bulunmaktadır. Uydu, Güneş'ten gelen ışıkları yansıtırken farklı görünmekte ve bunlara da evre denilmektedir. Buna göre, Ay'a ait 8 evre aşağıdaki gibi sıralanmaktadır. Ay'ın bu evreleri toplam 29,5 günde tamamlanır.

Yeni Ay: Ay, bu evrede Güneş ile Dünya arasındadır. Uydunun karanlık bölgesi Dünya'ya dönük olduğu için gökyüzünde Ay'ı görmek mümkün olmaz.

Hilal : Ay, bu evrede Güneş'in doğusundadır ve C harfinin tersine benzer.

İlk Dördün : Bu evre Hilal'den bir hafta sonra görülür ve uydu D harfine benzeyen bir görüntü sergiler.

Şişkin Ay: Ay, ilk dördün ile Dolunay arasındadır.

Dolunay: Burada Dünya, Güneş ile Ay'ın arasına girer. Ay, tam bir daire şeklindedir.

Şişkin Ay: Ay, son dördün evresine yaklaşmaya başlar.

Son Dördün: Burada uydunun sol tarafı aydınlanır. Ay'ın şekli D harfinin tersine benzer.

Hilal : Burada Ay, Güneş'in doğusuna düşer ve C şekline benzer.

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.