Ay'ın yapısı ve özellikleri

Ay'ın yapısı ve özellikleri
Ay'ın yapısı ve özellikleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ay, Dünya’nın tek doğal uydusudur. Ay’ın kendisi bir ışık kaynağı değildir, Güneş’ten aldığı ışığı Dünya’ya yansıtmakta ve bu sayede Dünya’dan görülmektedir. Ay küreye benzer bir şekle sahiptir ve Dünya’dan çok daha küçüktür. Gök bilimcilerin Dünya’dan yaptığı gözlemler ve uzay çalışmalarından elde edilen görüntüler Ay’ın girinti ve çıkıntılı bir yüzeye sahip olduğunu göstermiştir. Bu girinti ve çıkıntılar dağlar, vadiler ve çukurlar ve kraterler şeklindedir. 1969 yılında ABD tarafından Apollo 11 adlı uzay aracı ile Ay’a insan taşınmıştır. Ay’a ilk ayak basan insan Amerikalı astronot Neil Armstrong’dur (Neyl Armstrong).

Ay’ın atmosferi Dünya atmosferinden çok incedir ve Ay yüzeyi tozlarla kaplıdır. Ay’da rüzgâr, yağmur gibi hava olaylarına rastlanmaz bu nedenle Ay yüzeyinde değişiklik oluşmaz. Ayrıca gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı da oldukça fazladır. Bütün bu nedenlerden dolayı, Ay canlı yaşamı için uygun bir ortam değildir.

75
74
15
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.