Aynalarda oluşan görüntüler nasıldır

Aynalarda oluşan görüntüler nasıldır
Aynalarda oluşan görüntüler nasıldır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir düz aynanın karşısında sol elinizle dişlerinizi fırçalarken aynada sağ elinizle fırçalıyormuş gibi görünürsünüz. Aynaya yaklaştığınızda görüntünün size yaklaştığını, aynadan uzaklaştığınızda ise görüntünün sizden uzaklaştığını fark edersiniz. Çünkü düz aynalarda cismin ve oluşan görüntünün aynaya olan uzaklıkları birbirine eşittir. Aynada oluşan görüntü ile cisim simetriktir.

Kaşığın iç yüzeyine baktığınızda kendinizi ters görürsünüz. Kaşığı ileri geri hareket ettirdiğinizde görüntünüzün değiştiğini fark edersiniz. Çünkü çukur aynada oluşan görüntünün özellikleri cismin yerine göre değişkenlik gösterir. Cismin aynaya göre uzaklığı değiştikçe cisimden küçük, büyük ya da cisme göre eşit boyutlarda görüntüler elde edilebilir. Cisim, çukur aynaya çok yakın mesafedeyken görüntü, düz ve büyük olur. Cisim, çukur aynadan uzaklaştıkça görüntü ters olur ve görüntünün büyüklüğü giderek azalır.

Metal kaşığın dış yüzeyi tümsek ayna gibidir. Kaşığın tümsek yüzeyine baktığınızda kendinizi düz ve küçük görürsünüz. Parlak bir kürenin dış yüzeyi de tümsek ayna gibidir. Bu yüzeydeki görüntü tıpkı metal kaşığın dış yüzeyinde olduğu gibi düz ve küçüktür. Tümsek aynalarda cisim nerede olursa olsun görüntü her zaman düz ve cisimden küçük olur. Bu nedenle tümsek aynalar daha geniş alanları gösterir.

  Düz ayna Çukur ayna Tümsek ayna
Görüntü
özellikleri
Cismin aynaya olan uzaklığına eşit mesafede, cisimle aynı boyda ve düzdür.

Aynaya çok yakın mesafedeyken düz ve cisimden büyüktür.

Aynaya çok uzak mesafedeyken ters; cisimden küçük ya da cisimle aynı boyda olabilir.

Cisimden küçük ve düzdür.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.