Babamızın Elleri Metni Cevapları

Babamızın Elleri Metni Cevapları

Babamızın Elleri Metni Cevapları 4. Sınıf Türkçe Kitabı Özgün Matbaacılık Sayfa 38, 39, 40, 41, 42 Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Babamızın Elleri Metni Cevapları

Babamızın Elleri Metni Sayfa 38 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Aile bireylerinize ait fotoğrafları sınıf arkadaşlarınıza göstererek ailenizi tanıtınız.
Cevap: Daha önce de söylediğimiz gibi aile albümünden getireceğiniz fotoğrafları sınıfa gösteriniz.

2. Babanızın kişilik özelliklerini arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşurken kelimeleri anlamlarına uygun kullanınız.
Cevap: Bu soruyu kendiniz cevaplamalısınız. (Örnek) Babam memurdur. Sabahları kahvaltıdan sonra işe giden akşama doğru beni okuldan alan hafta sonları beraber geçirdiğimiz biridir. Bazen çok hoşgörülü, bazen de damarına basıldığında sinirlenen biridir. Sevgi doludur. Hayvanları çok sever. Haksızlığa gelmeyen bir tarafı da vardır.

Türün özelliklerine uygun bir şekilde, vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek şiiri okuyunuz.

Babamızın Elleri

Babamızın elleri var
Çalışır bizim için.
Zeytin, peynir, ekmek
Taşır bizim için.

Bütün evin yükü
O ellerin sırtında.
O eller olmasa kopar
Evlerde fırtına.

O eller sayesinde
Evimizde rahatız,
Mışıl mışıl uyuruz
Ana, oğul, nine, kız.

Babamızın elleri
Çayda şeker, ekmekte tuz.
O mübarek elleri öpüp
Alnımıza götürürüz.

Babamızın Elleri Metni Sayfa 39 Cevapları

1. ETKİNLİK

a. Şiirde geçen aşağıdaki kelimelerin gerçek anlamını üstteki, mecaz anlamını alttaki kutucuklara yazınız.
Yük; taşınan şey, evin bütün ihtiyaçları
Şeker; tatlandırıcı özelliği olan nesne - emek emek tatlı bir bakış

b. Şiirdeki koyu yazılan kelime grubuyla vurgulanmak istenen nedir? Açıklayınız.
Cevap: Evin yani ailenin bütün ihtiyaçları, gereksinimleri yaşamaları için gerekli olan ne varsa denmek istemiştir.

2. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.

1. Babamızın elleri bizim için eve neler taşırmış?
Cevap: Zeytin, peynir, ekmek taşırmış bizler için.

2. Babamızın elleri olmasa evde ne gerçekleşirmiş?
Cevap: Evlerde fırtına koparmış.

3. Şair, babamızın ellerini nelere benzetmiş?
Cevap: Çayda şekere ekmekteki tuza benzermiş.

b. Aşağıya, şiirle ilgili bir soru da siz yazınız.
Cevap: Babamız ev için ne anlam ifade edermiş? Cevap: Babamız evin direğidir. O olmasa biz de huzurlu mutlu olamayız.

3. ETKİNLİK

Şiirin ana duygusunu aşağıya yazınız.
Cevap: Babanın önemi

Şiirin ana duygusu: Baba olmazsa evde huzurun yaşamın mutluluğun olamayacağıdır.

Babamızın Elleri Metni Sayfa 40 Cevapları

4. ETKİNLİK

a. “Babamızın Elleri” başlıklı şiiri okuduktan sonra neler hissettiniz? Aşağıya, duygularınızı anlatan kısa bir paragraf yazınız. Yazınızda kelimeleri gerçek ve mecaz anlamlarıyla kullanınız.
Cevap: Babama olan sevgim daha da arttı. Onun aslında benim için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anladım. Babamın aslında benim için yaşam sebebi, yaşamdaki bütün zorlukların kapısını rahatça açan anahtar olduğunu gördüm.

b. Yazdıklarınızı yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin kullanımı yönünden kontrol ediniz. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yazdıklarımda herhangi bir yazım yanlışı olmadığını gördüm.

5. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki görseli inceleyip gördüklerinizi anlatınız. Görselin size hissettirdiği duyguları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ben de saygı ve sevgi duygusu uyandırdı. Çünkü resimde torunlarını seven dede ve nene görünce benim de dedem ve nenemin bana olan sevgisi onlara olan saygım geldi aklıma.

b. “Aile bireylerimize, akrabalarımıza nasıl davranmalıyız?” sorusunun yanıtı hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Aile bireylerine her zaman her yerde saygı ile davranmalı onları asla üzmemeli, onlara olan hürmetimizi her yerde göstermeliyiz. Onlara yardımcı olmalı onları hep içten sevmeliyiz.

Babamızın Elleri Metni Sayfa 41 Cevapları

6. ETKİNLİK

a. Aşağıya, aile konulu bir şiir yazınız. Şiirin içeriğine uygun bir başlık yazmayı unutmayınız. Yazdığınız şiiri yazım ve noktalama yönünden kontrol ediniz.

AİLENİN ÖNEMİ

Ailedir dünyada cennet
Odur bizim için en büyük servet
Aile olmasa uçar huzur
Doldurur evi kasvet

Aile demek paylaşım demek
Aile demek sevgi demek
Onlar olmadan hayat boş
Ailenin kıymetini bilmek gerek

b. Aşağıya, yazdığınız şiirin içeriğine uygun bir resim yapınız. Yaptığınız resmi arkadaşlarınıza gösterip bu resim hakkında konuşunuz.
Cevap: Bu resmi kendiniz yeteneğinize göre yapmalısınız.

Babamızın Elleri Metni Sayfa 42 Cevapları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yapılan yazım yanlışlarını belirleyiniz. Bu yazım yanlışlarını düzelterek cümleleri yeniden yazınız.

• Kitapta ki örnekler çok komik.
Cevap: Kitaptaki örnekler çok komik. Ki bitişik olmalı.

• Yeterki iste, başarırsın.
Cevap: Yeter ki iste başarırsın. Burada bağlaç olan ki ayrı yazılmalıdır.

• Bugün gazete de çıkan haberi okudun mu?
Cevap: Bugün gazetede çıkan haberi okudun mu? Burada de bağlaç değil bulunma durum ekidir. O yüzden bitişik yazılmalıdır.

• O belgeseli bende seyrettim.
Cevap: O belgeseli ben de seyrettim. Buradaki de bağlaçtır ayrı yazılmalıdır.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin eş seslilerini bir cümlede kullanınız.

Ellerim çok kirlendi.
Cevap: El: Yabancı anlamına da gelir.

Kardeşim ekmek almaya gitti.
Cevap: Ekmek: ekme işi anlamına gelen fill olarak da kullanılır.

9. ETKİNLİK

Aşağıda okunuşları verilen sayıların Romen rakamlarıyla nasıl yazıldığını karşılarına yazınız.

TürkçeRomence
1 – BirI
2 – İkiII
3 – ÜçIII
4 – DörtIV
5 – BeşV
6 – AltıVI
7 – YediVII
8 – SekizVIII
9 – DokuzIX
10 – OnX
11 – On BirXI
12 – On İkiXII
13 – On ÜçXIII
14 – On DörtXIV
15 – On BeşXV
16 – On AltıXVI

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Nasrettin Hoca kimdir? Araştırınız.

Cevap: Nasreddin Hoca, 1208 Hortu doğumlu, Anadolu Selçukluları döneminde Hortu ile Akşehir ve çevresinde yaşayan efsanevi kişidir. Nasreddin Hoca, bir süre sonra dönemin tasavvufî düşünce merkezlerinden Akşehir’e göç ederek Mahmûd-ı Hayrânî’nin dervişi olmuş, burada mülki görevler üstlenmiştir.

2. Farklı konularda Nasrettin Hoca fıkraları derleyerek sınıfa götürünüz. Bu fıkralardan birini arkadaşlarınıza anlatmak üzere hazırlık yapınız.

NASRETTİN HOCA KAZAN DOĞURDU FIKRASI

Nasrettin Hoca’nın en beğenilen fıkralarından birisidir. Kazan Doğurdu fıkrası herkesin çocukluğunda bir yer edinmeyle kalmayıp, geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Türk mizah kahramanı Nasrettin Hoca’nın fıkraları arasından en çok güldüren seçeneği olan Kazan doğurdu fıkrası şöyle;

Bir gün Nasreddin Hoca, komşusundan bir kazan ister. İşini bitirince kazanın içine küçük bir tencere koyup geri iade eder. Kazan sahibi tencereyi görünce:
– Bu nedir? Diye sorar. Hoca cevap verir:
– Müjde! Kazanınız doğurdu. Bu haber komşusunun hoşuna gider.
– Pekala! diyerek tencereyi kabullenir. Hoca yine bir gün komşusundan kazanı ister. Alır ama bu sefer iade etmez. Sahibi bir süre bekler. Kazanın gelmediğini görünce, Hocanın evine gelir, kazanı geri ister. Hoca üzüntülü bir çehre ile:
– Sizlere ömür, kazan öldü! der. Komşu hayretle:
– Aman Hocam, hiç kazan ölür mü? Deyince, Hocanın cevabı hazırdır:
-Kazanın doğurduğuna inanırsın da, öldüğüne niçin inanmazsın? Hoca, daha sonra kazanı iade eder. Zaten maksadı, çıkarına çok düşkün olan komşusuna, iyi bir ders oldu.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
2
2
2
3
3
2
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.