Bağ enerjisi nedir, hesaplamalarda hangi birim kullanılır

Bağ enerjisi nedir, hesaplamalarda hangi birim kullanılır
Bağ enerjisi nedir, hesaplamalarda hangi birim kullanılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bağ enerjisi, elektronları atoma bağlayan ya da tanecikleri çekirdek içinde bir arada tutan kuvvetlerin bir ölçüsüdür. Çekirdek kuvvetleri, elektronları atoma bağlayan kuvvetlerden çok büyük olduğu için çekirdeğin bağ enerjisi, elektronların bağ enerjisinden daha büyüktür.

Kimyasal tepkimeler sırasında gerçekleşen bağ kırılması olayları endotermik olarak gerçekleşirken, bağ oluşumları ekzotermik olarak gerçekleşir. Bunun en önemli sebebi ise aktivasyon enerjisi olarak adlandırılan ve reaksiyonun başlaması için gerekli olan belirli miktarda enerjinin sağlanmasıdır. Bağların kırılması sırasında açığa çıkan ürünlerin potansiyel enerjileri girenlerden daha fazla olacağından tepkimenin gerçekleşmesi için ortamdan ısı alınması gerekir. Bu ısı sayesinde atomları bir arada tutan bağlar kolaylıkla kırılabilir ve tepkime daha hızlı şekilde gerçekleşir. Tepkime hızını doğrudan etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır.

Bağlar arasında bulunan enerji diğer enerji birimlerinde olduğu gibi Joule ya da calori ile ifade edilmektedir. Bağlar zayıf ya da güçlü etkileşim de olsa kJ gibi büyük miktarlarda enerjilere sahiptir. Bu bağları kırmak için gerekli olan enerji 40 kJ’dan büyük olduğu durumlarda o bağlar güçlü etkileşim olarak adlandırılırken, 40 kJ’den küçük olduğu durumlarda zayıf etkileşim olarak adlandırılır. Kararlı yapıya sahip olmak için gerçekleşen iyonik, kovalent ve metalik bağlar güçlü etkileşimlere örnektir.

6
6
6
6
6
6
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.