Bağ enerjisi nedir, oluşan ve kırılan bağlarda enerji değişimi

Bağ enerjisi nedir, oluşan ve kırılan bağlarda enerji değişimi
Bağ enerjisi nedir, oluşan ve kırılan bağlarda enerji değişimi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atomlar arasındaki kovalent bağı kırmak için gerekli olan enerjidir. Oluşan bağlarda dışarı enerji verilir, kırılan bağlarda enerji alınır.

Bir molekülde yer alan atomların arasında bulunan bağı kırabilmek için ya da atomların bir araya gereke oluşturduğu enerji miktarına bağ enerjisi adı verilir. Bu bağları kırmak için gerçekleşen tepkimeler endotermik özelliklere sahiptir. Molekülü oluşturan atomların bir araya gelmesi sırasında da belli miktarda enerji açığa çıkar. Bu tepkime türü de ekzotermik özelliklere sahiptir.

  • Bir molekülün bağ enerjisi ne kadar fazla ise bağ o kadar sağlamdır diyebiliriz.
  • Bir tepkimenin toplam entalpisi bağ enerjisinden yararlanılarak da bulunabilir. Giren maddelerin toplam bağ enerjilerinden ürünlerin toplam bağ enerjisi çıkarılarak tepkimenin ısı değerine ulaşılabilir.
  • Tepkime üzerinden kırılan bağ enerjileri ile oluşan bağ enerjilerinin farkı yine bize tepkimenin toplam entalpi değerini vermektedir.

Bağ oluşumu sırasında meydana gelen enerji dışarı verildiğinden tepkime içerisinde bulunan enerji miktarı azalır. Bağların kırılması sırasında dışarıdan belirli miktarda enerji alındığından tepkime enerjisinde artış gözlenmektedir. Tüm tepkimelerde alınan enerji verilen enerjiye eşittir. Enerji olarak adlandırılan değişim ise ısı değişimidir. Endotermik tepkimelerde dışarıdan alınan ısı bağların koparılması sırasında tamamen harcanmaktadır. Kısaca tepkime sırasında alınan veya verilen enerji tepkime sonucunda kaybolur. Bu sayede enerji değişimi “0” olmaktadır.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.