Balad nedir

Balad nedir
Balad; hikayeli, kısa lirik şiir ve duygulu küçük şarkı anlamındadır. Balad, şiirin, müziğe uyarlanmış halidir. Bu müzik türü, tamamen efsaneler hakkında veya önemli olaylar hakkında olabileceği gibi, aşk veya sevgiyi konu alan bir şiir de olabilir.

Anlatıma dayalı şiirin özel bir biçimi olan ve daha sonraları dünya halk şarkılarının bir parçası haline gelen balad, başlangıçta İskoç ve İngiliz kaynaklı olmasına rağmen bütün Avrupa ve Amerika'ya yayılır. Geleneksel ve sanatsal olmak üzere iki türü vardır. Geleneksel balad, çoğunlukla şiire konu olan kişilerin doğrudan konuşması ya da zıt kutupların oluşturulması ile sunulan ve herkes tarafından bilinen halk hikayelerine konu edinir. Psikolojik yoruma pek fazla yer verilmez, anlam doğrudan hareketler ve ilgili olayların anlatıldığı metnin bütününe imalar yoluyla gerçekleştirilir. Sanatsal baladda daha yüksek bir dil kullanılır ve müzik kullanılmaz.

Biçim olarak üç bentle daha kısa, genellikle yarım bentten oluşur. Bentler altılı, sekizli olabilir. Kafiye düzenine genellikler çaprazdır.

Fazla olmamakla birlikte Türk edebiyatında batı etkisine girilen dönemde balada rastlanır.

Balad Örneği

Yağmurlar dindiği zaman
Geleceksin
Ki kuraklık ölümdür;
Işığım söndüğü zaman
Güleceksin
Ki karanlık ölümdür.
Karanlığımda dişlerin
Pırıldar ki
Yine görüneceksin
Kuraklığımda düşlerin
Işıldar ki
Yine arınacaksın
Bekleyeceğim elbette
Gelişini
Yaşamak başka nedir;
İsterse ta kıyamette
İlle seni Ki bu aşk başka nedir.
Ahmet Muhip Dranas

25
101
38
9
26
135
15
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.