Balinaların uzak mesafelere rağmen haberleşebilmesinde su ortamının bir etkisi var mıdır

Balinaların uzak mesafelere rağmen haberleşebilmesinde su ortamının bir etkisi var mıdır
Balinaların uzak mesafelere rağmen haberleşebilmesinde su ortamının bir etkisi var mıdır, balinaların sesleri suda yayılmasaydı aynı şekilde iletişim kurmaları mümkün olur muydu bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Balinaların ses çıkarabildiği ve birbirleriyle iletişim kurabildiği biliniyor. Ancak bugüne kadar bu canlıların nasıl duyduğu anlaşılamamıştı. Balinaların hem büyüklükleri hem de okyanuslarda yaşamaları bilimsel araştırmaları zorlaştırıyordu.

Çubuklu balinaların, iskeletleriyle kaynaşmış karmaşık yapılı kulak kemikleri vardır. Bu bilgiden yola çıkan bir grup araştırmacı, balinaların iskeletlerinin işitme duyuları ile bağlantılı olabileceğini varsayarak çeşitli çalışmalar yapmış. Önceki yıl ABD kıyılarına vurarak ölmüş iki balinanın iskeletleri üzerinde tomografi kullanılarak yapılan deneyler, balinaların iskeletlerinin anten görevi gördüğünü gösteriyor. Araştırmacıların Kaliforniya’daki 2018 Deneysel Biyoloji Konferansı’nda sunduğu sonuçlara göre frekansı 10-200 Hz aralığında olan sesler balinaların iskeletlerinin titreşmesine sebep oluyor ve kulak kemiklerinin iskeletle kaynaşık olması sayesinde bu titreşimler kulaklara aktarılıyor. Böylece balinalar duyabiliyorlar. Balina iskeletlerinin özellikle balinaların aralarında iletişim kurmak için kullandıkları düşük frekanslı seslere karşı hassas olduğu belirtiliyor.

6
7
8
11
15
51
45
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.