Bangladeş’in hangi yeryüzü özellikleri sel ve taşkınların sıkça yaşanmasında etkili olmaktadır

Bangladeş’in hangi yeryüzü özellikleri sel ve taşkınların sıkça yaşanmasında etkili olmaktadır
Bangladeş’in hangi yeryüzü özellikleri sel ve taşkınların sıkça yaşanmasında etkili olmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bangladeş’in hangi yeryüzü özellikleri sel ve taşkınlarınsıkça yaşanmasında etkili olmaktadır? Yazınız.
Cevap: Bangladeş’te yerleşmelerin önemli bir kısmı Ganj ve Brahmaputra gibi iki büyük nehir tarafından oluşturulmuş delta ovası üzerinde kurulmuştur. Bu yüzden aşırı yağmurlar taşkınlara yol açarak insanları etkilemektedir. Bangladeş yerleşim itibari ile Ganj nehri, jamune nehrinin uzantıları ve Meghna nehrinin biriktirme ile oluşturmuş olduğu delta ovalarından meydana gelmektedir.

Bu deltaların yüksekliğinin deniz seviyesine yakındır. Deniz seviyesine yakın olan delta ovaları her yıl yağışlarla kabarmakta ve sel baskınlarına neden olmaktadır. Hint okyanusuna yakınlığı okyanustan gelen nemli havanın fazla olmasına neden olmaktadır. Bu nemliliğin çok olması ile ortaya çıkan yağmurlara muson yağmurları denir.

Bangladeş’te sel ve taşkınların yaz mevsiminde görülmesinin sebebini içeren cümleye ait kutucukları işaretleyiniz

  • Kar erimeleriyle akarsularda su miktarının artması (X)
  • Tarımsal faaliyetler ()
  • İklim özellikleri (X)
  • Turizm faaliyetleri()

0
2
7
2
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.