Basamaklı sağlık hizmeti nedir

Basamaklı sağlık hizmeti nedir
Basamaklı sağlık hizmetinin ne olduğunu ve yararları nedir, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları hangileridir?

Basamaklı tedavi hizmetleri üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci basamaklı tedavi merkezleri ayakta tedavi görebildiğimiz ve ilk olarak başvurmamız gerek merkezlerdir. Sağlık ocakları ve Anne Çocuk Sağlığı Merkezleri birinci basamak tedavi hizmeti veren kurumlar arkasındadır.

İkinci basamak tedavi hizmeti ise hastalara tanı koyulan ve tedavileri uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen hastanelerdir.

Üçüncü basamak tedavi hizmeti veren kurumlar tıp teknolojisinin yoğun olarak kullanıldığı üniversite hastaneleri, kanser araştırma merkezleri ve ruh ve sinir hastalıkları hastaneleridir.

Tedavi hizmetlerinin basamaklara bölünmesi ile daha fazla hastaya doğru yöntemler ile ulaşılması amaçlanmıştır. Kendinden önceki tedavi merkezinde muayene olamayan hastalar bir sonraki tedavi basamağına sevk edilir bu sayede tedavi basamaklarında aşırı yığılmalar olmaz ve sağlıklı hizmet verilir.

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları hangileridir?

Hem 30.5.2003 tarihli Tebliğ, hem Sağlık Bakanlığınca yayımlanan 05.06.2003 tarihli Genelge hem de yine Sağlık Bakanlığınca 15.8.2003 tarihinde yayımlanan Genelgeye göre,

Birinci basamak resmi sağlık kuruluşu ifadesinden;

- Resmi kurum tabiplikleri,
- Sağlık ocağı,
- Verem savaş dispanseri,
- Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi,
- Sağlık merkezi,
- SSK sağlık istasyonu ve dispanseri anlaşılır.

Birinci basamak özel sağlık kuruluşu ifadesinden;

- Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında açılan özel poliklinikler anlaşılacaktır.
Hekimlerin, mesleklerini serbest olarak icra etmek üzere münferiden açtıkları muayenehaneler bu kapsam dışındadır.

İkinci basamak resmi sağlık kurumu ifadesinden;

- Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan Devlet Hastaneleri,
- Özel Dal Hastaneleri,
- SSK Hastaneleri ve
- Diğer resmi kurum hastaneleri anlaşılır.

İkinci basamak özel sağlık kuruluşu ifadesinden;

- Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne göre ruhsat almış özel hastaneler ile
- Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında açılan özel tıp merkezleri ve özel dal merkezleri anlaşılacaktır.

Üçüncü basamak sağlık kurumu ifadesinden;

- Eğitim ve araştırma hastaneleri,
- Özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri ile
- Üniversite hastaneleri anlaşılacaktır.

Kaynak:Eğitim Sistem

45
35
96
8
9
8
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.