Batı Cephesi’nde hangi ülke ile savaşılmıştır

Batı Cephesi’nde hangi ülke ile savaşılmıştır
Batı Cephesi’nde hangi ülke ile savaşılmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Batı Cephesi (Garp Cephesi), Türk-Yunan Cephesi ya da Türk-Yunan Savaşı, Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıkmasıyla başlayıp aynı kentin 9 Eylül 1922'de Türkiye'nin TBMM Hükûmeti ordusu tarafından geri alınmasıyla biten savaş veya Türk Kurtuluş Savaşı'nın cephelerinden birine verilen ad. Aynı zamanda askerî tarih açısından savaş sırasında Batı Anadolu'da Yunan ordusunun genel taarruzuna karşı 25 Haziran 1920'de kurulup 1923'te kaldırılan askerî birimlerden birine verilen ad.

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı sonucunda savaştan mağlup olarak ayrılmıştır. Bu kapsamda İtilaf devletlerince dayatılmış Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. Anlaşmaya göre Osmanlı ordusu dağıtılmış, İtilaf devletleri Anadolu'nun işgaline başlamıştır.

Ateşkes anlaşması ile birlikte Anadolu'da başlayan işgaller beraberinde Türk milletinin direnişini, mücadelesini getirmiştir. Bu kapsamda Milli Mücadele dönemi başlamıştır. Ulusal boyutta yönetilen mücadele, TBMM'nin kuruluşu ve düzenli Türk ordusunun kuruluşu doğrultusunda düşmana karşı koymuştur. Batı cephesi komutanlığına ise Başkomutan Mustafa Kemal atanmıştır. Bu kapsamda kuvvetlerimiz Batı cephesinde Yunan kuvvetleri ile çarpışmış ve Kurtuluş Savaşı sonucunda düşmanı yurttan atmayı başarmıştır.

13
5
92
33
45
4
46
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.