Bayramda Tatlılara “Dur” Diyebilmenin Püf Noktası

Bayramda Tatlılara “Dur” Diyebilmenin Püf Noktası
Bayramı sağlık sorunlarıyla geçirmemek için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat ederek, yağlı yiyeceklerden ve şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor.

Bayramla birlikte vücudun eski düzenine birden bire uyum sağlaması mümkün olmadığından aşırıya kaçılmaması gerekir.

Güne Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Başlayın

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Halil Kutlu Erol, bayram sabahı kızartmaların olmadığı bir kahvaltıyla güne başlanması gerektiği hakkında uyarıyor. “Ramazan boyunca sahur saatine alışan metabolizmayı çok şaşırtmamak için mümkünse sabah erken bir saatte kahvaltı yapılmalı. Erken acıkmamak ve karşılaşılan ikramlara daha rahat karşı koyabilmek için kahvaltıda protein ve lif ağırlıklı yiyecekler yani peynir çeşitlerinin bol olduğu, reçel çeşitlerinin 1-2 tatlı kaşığı ile sınırlandırıldığı, tahıllı ekmeklerle yapılacak bir kahvaltı tercih edilmeli ve doygunluk hissi oluştuğunda sofradan kalkılabilecek bir kahvaltı yapılmalıdır. Bayram kahvaltısında; yumurta, süt, peynir çeşitleri, zeytin veya bunun yerine badem, ceviz, fındık, hafif zeytinyağı gezdirilmiş roka, maydanoz, yeşilbiber, salatalık, domates, az miktarda bal veya ev yapımı az şekerli reçel, çavdar veya tam tahıllı ekmek ve şeker dengeleyici özelliği nedeniyle tarçın çayı tercih edilebilir.” dedi.

İkram Konusunda Israrcı Olmayın

Yrd. Doç. Dr. Halil Kutlu Erol: “Bayramlarda yapılan ikramları bazen ayıp olur endişesiyle bazen de karşı koyamayacağımız lezzette oldukları için geri çeviremiyoruz. Bu durum Ramazan sonunda kilo almamış hatta zayıflamış olanların bile bayramla birlikte kilo almalarına sebep olabilir. Bayramla birlikte öğle yemeklerinde ızgara, haşlama, fırında, sotelenerek veya sulu yemek olarak pişirilmiş kırmızı ya da beyaz et tüketilebilir. Zeytinyağlı sebze yemekleri (içinde pirinç, bulgur olmayan) ve salatalarda alternatif olarak tercih edilebilir. Akşam yemeğinde ise mümkün olduğunca daha hafif olduğu için sebze tüketilmeli. Ev sahipleri de misafirlerinin sağlık sorunları ya da kilo problemleri olabileceğini düşünerek ikram konusunda ısrarcı olmamalılar.”

Tatlıya ‘DUR!’ Diyebilmek İçin Bu Önerilere Bir Göz Atın

Ramazan Bayramı sonunda alınan kilolarla baş başa kalmak istemeyenler;

• Ramazan bayramında ev ziyaretlerinde daha az kilo almak için ziyarete tok gitmek faydalı oluyor. Bu sayede nefsinize daha kolay hakim oluyor, ikramları geri çevirmede zorluk çekmiyorsunuz.

• Bayramda da ara öğün yaparak ara öğünlerde tüketilecek meyveler kan şekerini yükselteceği için şerbetli veya sütlü tatlıya olan ihtiyaç azalacaktır.

• Yanınızda götüreceğiniz tatlıyı, size de ikram edileceği için sütlü tatlılardan tercih etmenizde fayda var. Kendi hazırlayacağınız az şekerli meyve tatlıları da uygun bir seçenek.

• Şeker ikramı yerine küçük tabaklarda kuru meyve ikramı da yapabilirsiniz.

• İkram edilen şerbetli tatlıları geri çevirmeseniz de çok küçük parçalar halinde çok çiğneyerek tüketmeniz gün boyu alacağınız toplam miktarı sınırlayacaktır.

• Tatlıya beraber su tüketmeniz, hem erken tokluk hissi yaratacak, hem şekerin yaratacağı su kaybını karşılayacak hem de ani şeker yükselme hızını azaltacaktır.

• Özellikle su içeriği yüksek karpuz, erik gibi meyveler tatlı yeme ihtiyacını azaltmaktadır.

• Ayrıca tatlıların üzerine yarım çay kaşığı kadar tarçın serpmek kan şekeri üzerindeki olumsuz etkisini azaltacaktır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.