Bedir Savaşı hangi yılda ve niçin yapılmıştır

Bedir Savaşı hangi yılda ve niçin yapılmıştır
Bedir Savaşı hangi yılda ve niçin yapılmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mekkeli müşrikler, ne pahasına olursa olsun Hz. Muhammed’in ( s.a.v. ) çalışmalarını durdurmak ve İslam’ın yayılmasını engellemek istiyordu. Hz. Peygamber (s.a.v.) de müşriklerin bu düşmanca tutumlarının farkındaydı. Hicret’in üzerinden yaklaşık iki yıl geçmişti. Mekkeli müşrikler, bir süredir Müslümanları ortadan kaldırmak için bir savaş yapma niyetindeydiler. Müşrikler, savaş için gizli gizli görüşüp toplantılar yapıyorlardı. Nihayet müşrikler büyük bir ticaret kervanı düzenlediler. Bu kervandan elde ettikleri gelirle de savaş hazırlıkları yapmaya karar verdiler. Üstelik müşrikler tarafından hazırlanan bu kervandaki malların bir kısmı, Mekke’den hicret etmek zorunda kalan Müslümanlara aitti. Başında Ebû Süfyan’ın bulunduğu bu ticaret kervanı, Şam’da mallarını satıp geri döndü. Kervanın dönüş yoluna çıktığını haber alan Hz. Peygamber (s.a.v.), yaklaşık üç yüz kişiden oluşan bir ordu hazırladı. Ancak Ebû Süfyan, Peygamberimizin (s.a.v.), bir ordu hazırlayarak kervanı beklediğini haber aldı.

Yapılan savaş, Müslümanların zaferiyle sonuçlandı. 624 yılında gerçekleşen Bedir Savaşı’nda Müslümanlardan on dört kişi şehit oldu. Birçoğu tanınmış kişiler olmak üzere Mekkeli müşriklerden de yetmiş kişi öldü. Ölenler arasında müşriklere liderlik eden, İslam’ın azılı düşmanlarından Ebû Cehil de vardı. Yaklaşık yetmiş kadar müşrik de bu savaşta Müslümanlar tarafından esir alındı. Hz. Muhammed (s.a.v.), esirlerden okuma-yazma bilenleri on Müslümana okuma-yazma öğretmeleri karşılığında; bilmeyenleri ise fidye vermeleri karşılığında serbest bıraktı. Bu savaş sonunda pek çok ganimet de elde edildi. Elde edilen ganimetler, savaşa katılan Müslümanlara dağıtıldı. Bedir Savaşı’na katılan her Müslüman’a “Ehl-i Bedir” denir. Bu savaşa katılan Müslümanların hem islam tarihinde hem de Müslümanlar arasında ayrıcalıklı bir konumu vardır. Bedir Savaşı’ndan sonra Müslümanlar, Müslüman olmayan Araplar arasında da ayrıcalıklı bir konuma yükseldiler.

Bedir Savaşı, Müslümanların açık ve kesin bir galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Üç yüz kişilik Müslüman ordusu, bin kişilik müşrik ordusunu yenmişti. Kendilerini oldukça güçlü ve yenilmez gören Mekkeli müşrikler, büyük bir öfke ve şaşkınlık içindeydiler. Müşriklerin bu yenilgisi, onları Müslümanlara karşı daha da kinlendirdi.

107
14
34
5
4
3
14
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.