Ben çocuğum, haklarımla varım

Ben çocuğum, haklarımla varım
Ben çocuğum, haklarımla varım konu özetini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Çocuk Hakları Sözleşmesi 20 Kasım 1989’da Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 142 ülke tarafından imzalanarak 1990’da yürürlüğe girmiştir. Her yıl 20 Kasım günü bütün ülkelerde Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanır.

Hak: İnsanların yazılı kurallar çerçevesinde yapması mümkün olan şeylerdir.

Çocuk Hakları: Dünyadaki tüm çocukların ayrım yapılmaksızın sahip olduğu haklardır. Çocuk Hakları Sözleşmesi 1990 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu sözleşmeyi Türkiye’nin de dahil olduğu 142 ülke imzalamıştır. Bu sözleşmeye bu ülkeler çocuk haklarını koruyacaklarını çocukların her türlü haklarından yararlanacaklarını taahhüt etmektedir.

Sorumluluk: Üzerimize aldığımız görevlerimizi yerine getirme gerekliliğidir.

Özgürlük: İnsanların istediklerini diledikleri gibi yapmasıdır. Başkasının haklarının başlaması bizim özgürlüğümüz sınırıdır. İnsanların özgürlükleri vardır. Özgürlüklerimizin sınırları sorumluluklarımızla başlar. Sorumluluk sahibi bir birey üzerine aldığı görevleri yerine getirir. İnsanlar sorumluluk aldıkça kendilerine olan güvenleri artar. Toplumsal bir birey olan insanların yaşadığı tüm alanlarda sorumlulukları vardır. Sorumluluk sahibi birey aldığı görevleri verdiği sözleri zamanında yerine getiren bireydir.

Çocuklara önem veren milletler, Ekim ayının ilk Pazartesi gününü "Dünya Çocuk Günü" olarak kabul etmişlerdir. Bu günde çocukların iyi yetişmeleri ve korunmaları üzerinde durulur. Kimsesiz çocuklara yardımlar yapılır. Çocukların iyi birer insan olarak yetiştirilmelerine uğraşılır. Irk, dil, din farkı gözetilmeden bu yardım yapılmalıdır.
1) Ana-babanın rolü ve sorumluluğu; bunun ihmal edildiği durumlarda ise devletin rolü ve sorumluluğu;
2) Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı;
3) Yaşama ve gelişme hakkı;
4) Sağlık hizmetlerine erişim hakkı;
5) Eğitime erişim hakkı;
6) İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı;
7) Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı;
8) İstismar ve ihmalden korunma hakkı;
9) Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı;
10) Ekonomik sömürüden korunma hakkı;
11) İfade özgürlüğü hakkı;
12) Düşünce özgürlüğü hakkı;
13) Dernek kurma özgürlükleri hakkı;
14) Özel gereksinimleri olan çocukların hakları:
15) Özürlü çocukların hakları.

Kaynak:Eğitim Sistem

363
140
265
34
6
2
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.