Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım
Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım! Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılan İstiklâl Marşı’mızın bu dizesinde vurgulanmak istenen düşünce nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım! ” Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılan İstiklâl Marşı’mızın bu dizesinde vurgulanmak istenen düşünce nedir? Yorumlayınız.

Cevap: Türk toplumu Orta Asya’da da Avrupa’da da bugün Anadolu’da da hiçbir zaman esaret altında yaşamamıştır. Bugün hala esirlik zincirini takmak isteyenler varsa Türk halkı onlara da gereken cevabı verecektir. Bu anlamda buna kalkışanların olması herkesi şaşırtacaktır.

Bağımsızlık, bir devletin veya milletin başka hiçbir gücün kontrolü altında kalmaksızın yaşaması ve geleceğine karar vermesini, ülkenin iç ve dış işlerinde halkının ve yöneticilerinin tek söz sahibi olmasını ifade etmektedir. Tarih boyunca birçok devlet kuran milletimiz bu devletlerin yönetimi altında bağımsız ve özgür yaşamını sürdürmüştür. I. Dünya Savaşı sonrasında düşman işgaline uğrayan ülkemizin bağımsızlığı tehlikeye düşmüştür. Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının halkımızla birlikte verdiği Mİ||î Mücadele (Görsel 6.19) İİ6 6.19 Şerife Bacı Anıtı-Kastamonu yurdumuz işgalden kurtarılmış, ardından millet egemenliğine dayanan yeni Türk devletinin temelleri 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile atılmıştır. Bu durum Anayasa’mızda “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.” (Madde: 6) hükmü ile yer almaktadır.

338
139
167
600
180
122
139
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.