Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim hadis-i şerifindeki güzel ahlak ifadesinden ne anlıyorsunuz

Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim hadis-i şerifindeki güzel ahlak ifadesinden ne anlıyorsunuz
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim hadis-i şerifindeki “güzel ahlak” ifadesinden ne anladığımız konusunda kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamber (a.s.), güzel ahlakı tamamlamak için geldiğini bildirmiştir. İslam, bireysel ve toplumsal olarak ahlaki ve hukuki ölçüler ve değerler ortaya koymuştur. Ahlaki değerler bireysel ve toplumsal olarak uygulanmalıdır. Güzel ahlak, milli ve manevi değerlerin dini değerler ışığında yaşanmasıdır.

Güzel ahlaklı bir insanda bulunması gerekenler, doğruluk, dürüstlük, merhamet, vicdan, insaf, hoşgörü, adalet, nezaket, letafet, kardeşlik, barışçı olmak gibi değerler ve ölçülerdir. Güzel ahlaklı bir insan kötü söz söylemez, insanların özelini araştırmaz, kibirlenmez, öfkesine hakim olur, sabırlıdır. Güzel ahlak sahibi olmak bireyin şahsi hayatında ve cemiyet hayatında sevilmesini sağlar.

Ahlâk; huy, tabiat, seciye, insanın manevî nitelikleri, tutum ve davranışları gibi manalara gelir.

İnsan denilince akılda iki kavram birlikte canlanır: Beden ve ruh. Beden için “suret”, ruh için ise “sîret” tâbirleri kullanılır. Meseleyi yaratılış açısından ele aldığımızda, bedenin yaratılışına “halk”, ruhunkine ise, “hulk” tâbir edilir. Hüsn-ü hulk, yahut hüsn-ü sîret terkipleri insanın bu iç dünyasının güzelliğini ifade ederler.

1352
2111
2303
1030
774
1135
2713
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.