Beş vakit namaz dışında hangi namazları biliyorsunuz

Beş vakit namaz dışında hangi namazları biliyorsunuz
Beş vakit namaz dışında hangi namazları biliyorsunuz, Evvabin, duha, teheccüd, cuma, bayram, kuşluk, husuf ve küsuf ve tahiyyetül mescit namazları hakkında neler biliyorsunuz?

Beş vakit namaz dışında bildiğim namazlar şu şekildedir:

  • Cuma namazı
  • Kurban Bayramı namazı
  • Ramazan Bayramı namazı
  • Cenaze namazı
  • Vitir namazı
  • Teravih namazı
  • Kuşluk namazı
  • Evvabin namazı
  • Husuf ve Küsuf namazları
  • Tahiyyetül Mescit namazı

Cuma Namazı, Dinimizde oldukça önemli olan Cuma günü ibadeti aslında daha önceki diğer semavi dinlerde de haftalık ibadet günü olarak belirlenmiş fakat onlar bunu değiştirerek yahudiler cumartesiyi, hıristiyanlar ise pazar gününü haftalık toplantı ve ibadet günü kabul etmişlerdir. Son olarak Cuma günü, müslümanlara haftalık ibadet günü kılınmıştır.

Cenaze Namazı, Her canlı bir gün ölümü tadacaktır, ölümsüz olan ve her zaman baki kalacak olan ise sadece Allah’dır. Hepimiz öleceğiz fakat ölüm bir son değil, yeni bir hayatın başlangıcıdır ve herkes bu yeni hayat için hazırlık yapmalıdır.

Bayram Namazları, Ramazan ve Kurban bayramı olmak üzere yılda iki tane bayram namazı vardır ve kendilerine cuma namazı farz olan kişilere, bayram namazı vâciptir.

Vitir Namazı, Vitr Arapça’da çiftin karşıtı olan “tek” manasındadır. Peygamber efendimiz günün kılınan son namazının tek olmasını tavsiye etmiştir. Daha makbul olanı bir miktar uyuduktan ve uyandıktan sonra, sabah namazı vaktinden biraz önce, eğer uyuduktan sonra kalkabileceğinden endişe ediliyorsa yatsı namazından hemen sonra ve yatmadan önce kılınabilir.

Teheccüd Namazı: Yatsı namazı kılındıktan sonra henüz uyumadan kılınan namaza “gece namazı”, eğer bir süre uyuduktan sonra kılırsa “teheccüd namazı” denir. Bu namazın sevabı oldukça çoktur. En az iki rekat, en fazla sekiz rekat kılınır ve her iki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlir.Teheccüd namazı yatsıdan sonra vitir namazından önce kılınır. Yatsıdan sabah namazı vaktine kadar kılınabilir.

Kuşluk (Duhâ) Namazı: Güneş doğup kerâhat vakti çıktıktan yani güneşin doğumundan 45-50 dakika geçtikten sonra başlayıp zeval vaktine kadar kılınabilen namazdır. Diğer adı Duhâ namazıdır. İki, dört, sekiz veya on iki rekat olarak kılınabilir. Sekiz rekat kılınması daha faziletlidir.

Evvabin Namazı: Evvab, bir günah işlediğinde hemen tövbe eden ve Allah’ın sonsuz bağışlayıcılığına sığınan manasına gelmektedir. Evvabin ise evvab’ın çoğuludur dolayısıyla evvabin namazı tövbe edenlerin namazıdır.Akşam namazının sünnetinden sonra -hiç konuşmadan- dört rekat daha kılıp, altı rekata tamamlamak müstehaptır.Bazı fıkıh alimleri bu namazı akşam namazının sünnetinden sonra altı rekat olarak, bazılarıysa akşamın sünnetiyle beraber altı rekat olarak saymışlardır.

Tahiyyetü’l Mescid Namazı: Tahiyye selam vermek, tahiyyetü’l mescid ise mescidin selamlanması demek olsa da aslında tüm mescidlerin sahibi Allah’a saygı gösterme, mescidin Rabbi’ne selam vermek demektir. Müstehap bir namazdır.

76
43
67
42
42
42
42
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.