Besmelenin anlamı ve önemi nedir

Besmelenin anlamı ve önemi nedir
Besmelenin önemini yorumlayınız. Besmelenin anlamı ve önemi nedir, besmelenin hayatımızdaki önemi nedir kısaca açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Muhammed (s.a.v.) bir gün altı arkadaşı ile birlikte yemek yiyordu. Bu esnada dışardan bir kişi gelip yemeğe oturdu. Yemeği iki lokmada hemen bitirdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle dedi: “Şayet o besmele çekseydi, yemek hepimize yeterdi.” (Tirmizî, Eti` me, 4.)7

Soru : Yukarıdaki hadisi okuyarak besmelenin önemini yorumlayınız.

Bismillahirrahmanirrahim” cümlesine kısaca “Besmele” denir. Anlamı, “Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.” demektir.

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla başlar ve ancak Ondan yardım dileriz. Ezelden ebede her türlü hamd ve övgü, medih ve minnet, Âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur.

Hem dünya hem de ahiretle ilgili yapacağımız hayırlı ve yararlı bir işi başarabilmek ve o işi hayırlı bir sonuca ulaştırmak için her an yüce Allah’ın yardımına muhtacız. Onun izni ve yardımı olmadan biz hiçbir işte başarılı olamayız. Ancak O bize güç verir, yardım ederse yapacağımız işi başarabilir, iyi bir sonuç elde edebiliriz.

Bir işe “Besmele” ile başladığımız takdirde yüce yaratıcının yardımını, onun bize güç ve kuvvet vermesini, engin rahmeti ile tecelli etmesini istemiş oluruz.

Peygamber Efendimiz her hayırlı işe besmele ile başlanmasını tavsiye etmiş ve besmelenin önemi hakkında şu uyarıda bulunmuştur:

Herhangi hayırlı bir iş ki ona besmele ile başlanmaz, o, bereketsiz güdüktür”.

Besmelenin Kur’an-ı Kerim’de (Tevbe suresi hariç) bütün surelerin başında ve Neml suresinin 30. ayetinde olmak üzere 114 defa tekrarlanması onun önemini gösterir

115
16
20
5
7
5
38
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.