Beyaz Diş Metni Cevapları (8. Sınıf)

Beyaz Diş Metni Cevapları (8. Sınıf)
Beyaz Diş Metni Cevapları, 8. Sınıf Ferman Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Beyaz Diş Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 66 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Vahşi hayvanların ehlîleştirilmesiyle ilgili bir araştırma yapınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap
: Vahşi hayvanların ehlileştirilmesi, insanların bu hayvanları evcil hayvanlar olarak kullanabilecekleri bir süreçtir. Ancak bu işlem karmaşık ve zorlu bir süreçtir. Vahşi hayvanların fiziksel ve davranışsal ihtiyaçlarına dikkat edilmesi gerekir ve etik endişeler ve yasal düzenlemeler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu işlem, hayvanların doğal yaşam alanlarından uzaklaşmalarına ve bazı özgürlüklerinden feragat etmelerine neden olabilir. Daha fazla bilgi ve farkındalık yaratmak önemlidir.

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 70 Cevabı

Okuduğunuz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamım öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Kelime/Kelime Grubu: Çıngar çıkarmak
Tahminî Anlamı: Kavga çıkarmak
Cümlem: Kahveye çıngar çıkarmaya gelmiş.

Kelime/Kelime Grubu: inilti
Tahminî Anlamı: İnleme, acı çekme
Cümlem: Karşıdaki dağdan iniltiler geliyordu.

Kelime/Kelime Grubu: serinkanlılık
Tahminî Anlamı: serinkanlı olma durumu, soğukkanlılık.
Cümlem: Dayım çok serinkanlı bir insandır

Kelime/Kelime Grubu: vahşi
Tahminî Anlamı: Doğada evcil olmadan yaşayan hayvan
Cümlem: Ormanda vahşi bir kurt gördüm.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Henry ile Bili, nerede kamp kurmuştur?
Cevap
: Donmuş su yolunun iki yanında, karanlık ladin ormanlarının içinde kurmuşlar.

2. Henry ile Bill’in duydukları çığlıklar ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Ormandan yükselen kurt inlemeleri, aslan ulumaları baykuş sesleri olabilir.

3. Bili, köpeklerin sayısının yedi olduğunu ısrar etmesine rağmen Henry ona neden inanmamıştır?
Cevap
: Çünkü 6 balık vermiştir. Bir tane de balık artmıştır. 7 olsa bütün balıklar bitermiş.

4. Bili, Henry’yi yedi köpek gördüğüne nasıl ikna etmiştir?
Cevap
: Ayak izlerini göstermiştir. 6 köpek ayak izi vardır bir tane de koşarken görmüştür eder yedi mantığında imiş.

5. Köpekler niçin korkmaktadır?
Cevap
: Çünkü karanlığın içinden gelen, iniltili, kederli ve vahşi bir çığlık duymuşlardır.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Metnin Konusu: Köpeklerle ava çıkan karda ormandan gelen uğultularla korkan insanlar ve köpekleri
Metnin Ana Fikri: Birlik olmanın anlamı

4. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 71 Cevabı

Okuduğunuz metne uygun yeni başlıklar bularak bu başlıkları aşağıya yazınız.
Cevap
: KARDA YAŞAM SAVAŞI / KÖPEK DAYANIŞMASI

5. ETKİNLİK

Metni tekrar okuyunuz. Metnin özetini ”özet çıkarma” yöntemine uygun olarak aşağıya yazınız. Özetinizi kendi ifadelerinizle ve bir bütünlük içinde yazmaya özen gösteriniz.
Cevap
: Okuduğumuz metinde iki arkadaşın ormanda av yaparken verdikleri bir mola başlar. Bu mola sonrasında Bili köpeklere yemek olarak balık verir. Bili 6 olarak sayar köpekleri oysa Henri 7 olduğunu savunur. Ormandan bir uğultu bir sesler yükselir köpekler korkar. Özetin özeti olarak ise Bili (Bil) ve Henry’nin (Henri) yolculukları esnasında köpeklerinin kaybolduğunu anlatmaları işlenir.

6. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metnin türü aşağıdakilerden hangisidir? İşaretleyiniz.

Fabl ()
Deneme ()
Roman (X)
Efsane ()

b) Metnin türünü nasıl belirlediğinizi yazınız.
Cevap
: Romandır. Çünkü yarı köpek yarı kurt olan Beyaz Dişin hayatta kalma mücadelesi ve başından geçen olaylar olay yer zman ve kişi gibi unsurlarla uzun uzun anlatılmaktadır.

7. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 72 Cevabı

Cümlenin yüklem ve özne olmak üzere iki temel öğesi vardır. Cümlede kişi ve zaman unsurlarını da belirtecek şekilde iş, oluş, hareket bildiren, cümleyi bir yargıya bağlayan öge “yüklem” olarak adlandırılır. Cümlede yüklemin bildirdiği ; iş, oluş, hareket ve durumu yerine getiren kelime veya kelime grubu ise “özne” olarak adlandırılır.

a) Aşağıda verilen örneklerde cümlelerin temel öğeleri olan özne ve yüklemler belirtilmiştir.

b) Aşağıda verilen cümleler özne ve yüklemden oluşmuştur. Cümlelerdeki özne ve yüklemlerin altını çiziniz.
Cevap
: İlk çizgi özneleri ikinci çizgi yüklemleri göstermektedir.

Evin her tarafı düzenliydi.
Sayısız kitabın bulunacağı bir kütüphane yaptırılacak.
Kapı önlerinde oturup konuşmak, annelerimize iyi gelen bir şeydi.
Çocuklarımız, bizim geleceğimizdir.
İşe zamanında gelmemesi, sıkıntılı bir durumdu.
Onun yaklaşmasını bekleyenler bağırıyordu.
Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk edebiyatının önde gelen şairlerindendir.
Evimizin yakınına taşınmıştı.
Deve dikeni çiçekleri, iki yumruk büyüklüğündedir.

8. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 73 Cevabı

Cümlede yüklemin bildirdiği işten etkilenen öge “nesne” olarak adlandırılır. Nesne, “belirtili nesne” ve “belirtisiz nesne” olmak üzere ikiye ayrılır. Belirtili nesneyi bulmak için yükleme “Neyi? ve Kimi?” sorularından uygun olanı sorulur.

a) Aşağıdaki cümlelerin belirtili nesnelerini gösteriniz. Belirtili nesneyi bulmak için yükleme sorduğunuz soruyu yüklemin altına yazınız.

Güneşin sıcaklığını iyice hissettik. (neyi )
Geleceğimi onlara telefonla bildirdim. (neyi )
Eski kitapların hasar görmesi beni üzüyor. (kimi )

Belirtisiz nesneyi bulmak için yükleme, özne bulunduktan sonra “Ne?” sorusu sorulur.

b) Aşağıdaki cümlelerin belirtisiz nesnelerini gösteriniz. Belirtisiz nesneyi bulmak için yükleme sorduğunuz soruyu yüklemin altına yazınız.

Sana güzel bir kitap alacağım. ( ne )
Koca bir tabak yemek yedi. ( ne )
Bayramda çocuklara şeker ikram ettik. ( ne )

9. ETKİNLİK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ferman Yayınları Sayfa 74 Cevabı

Cümlede yüklemin anlamını bulunma, ayrılma (çıkma), yönelme bakımından ilgili olduğu yer yönünden tamamlayan öge “dolaylı tümleç” ya da “yer tamlayıcısı” olarak . adlandırılır. Dolaylı tümleci bulmak için yükleme “Nereye?, Nerede?, Nereden?, Neye?, Neyde?, Neyden?, Kime?, Kimde?, Kimden?” sorularından uygun olanı sorulur. Aşağıdaki cümlelerin dolaylı tümleçlerini gösteriniz. Dolaylı tümlecini bulmak için yükleme sorduğunuz soruyu yüklemin altına yazınız.

Bilge dikkatli bir şekilde tahtaya bakıyordu. ( neye )
Seni görür görmez aşağıya indim. ( nereye )

10. ETKİNLİK

Cümlede yüklemin anlamını durum, soru, zaman, yer-yön ve nicelik yönlerinden tamamlayan öge “zarf tümleci” ya da “zarf tamlayıcısı” olarak adlandırılır. Zarf tümlecini bulmak için yükleme “Nasıl?, Neden?, Niçin?, Ne zaman?, Niye?, Ne kadar?, Nereye? (Nere?)” sorularından uygun olanı sorulur. Aşağıdaki cümlelerin zarf tümleçlerini gösteriniz. Zarf tümlecini bulmak için yükleme sorduğunuz soruyu yüklemin altına yazınız.

Her akşam parkta yürürüz. ( ne zaman )
Öğretmenimiz yukarı çıkmış. ( ne yöne )

11. ETKİNLİK

Sınıfınızda “evcil hayvanlar” konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızda ikna etme stratejisini uygulayınız. Fikirlerinizin arkadaşlarınız tarafından kabul edilmesini sağlamak için fikirlerinizi destekleyen kaynaklardan, güvenilir delillerden ve verilerden yararlanınız.

Evcil Hayvanların Yaşamımıza Katkıları

Evcil hayvanlar, yaşamlarımıza büyük bir olumlu etki yapabilir. Araştırmalar, evcil hayvanların insanların stres seviyelerini düşürebileceğini, daha aktif bir yaşam tarzını teşvik edebileceğini ve hatta fiziksel sağlığı iyileştirebileceğini göstermektedir. Bir köpeğiniz olduğunda, her gün dışarı çıkmanız gerektiği için daha fazla egzersiz yapar ve bu da sağlığınıza katkıda bulunabilir. Kediler, sahiplerinin rahatlamasına yardımcı olabilir ve terapötik bir etki yaratabilir. Ayrıca, evcil hayvan sahiplenmek, insanlara sorumluluk duygusu kazandırabilir ve empati geliştirebilir. Evde bir hayvanın bakımını üstlendiğinizde, onun ihtiyaçlarına dikkat etmek ve sevgi göstermek, duygusal olarak olumlu bir deneyim sunabilir.

Sonuç olarak, evcil hayvanlar sadece dostça ve sevimli arkadaşlar değil, aynı zamanda insanların yaşam kalitesini artırabilecek önemli bir unsurdur. Bu nedenle, evcil hayvan sahiplenmeyi düşünmeli ve bu olumlu etkilerden yararlanmalıyız.

12. ETKİNLİK

Defterinize doğada yaşadıklarınızla ilgili bir anınızı kısaca yazınız. Yazınızı gözden \ geçirirken varsa yazınızdaki yazım, noktalama hatalarını ve anlatım bozukluklarını düzeltiniz. Yazdığınız anıyı sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Doğada Yaşadıklarımla İlgili Bir Anı

Geçen yaz, ailem ve ben ormanlık bir alanda kamp yapmaya karar verdik. Ormanın içindeki sessizlik ve doğanın güzelliği bizi büyülemişti. Bir sabah, ormanda bir yürüyüşe çıktık. Yürüyüş sırasında kuşların ötüşünü ve yaprakların hışırtısını duyarak doğanın içinde kaybolduk gibi hissettim. Ormanın içinde yürümek, sıradan bir yürüyüşten çok daha fazlasıydı. Doğanın güzellikleri etrafımızı sararken, bu anıyı özel kılan şeylerden biri haline geldi. Bu anımı arkadaşlarımla paylaştığımda, onlar da benzer güzel anıları paylaştılar ve doğanın tadını çıkarmamız gerektiğini hatırlattık. Bu anı, doğanın bize sunduğu güzelliklerin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anlamamıza neden oldu.

63
34
23
23
1
3
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.