Beygir gücü ne demektir

Beygir gücü ne demektir
Beygir gücü ne demektir, arabalarda beygir gücü ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Beygir gücü, diğer bir adıyla horse pover en kısa adıyla HP. Beygir gücü yani HP, motorların güçlerini belirten bir ölçüdür. Buharlı motorların icadından itibaren kullanılan bu güç tanımı halk arasında 1 atın gücü eşittir 1 HP olarak biliniyor. Ancak bu tanım yanlıştır. Beygir gücü atların güçlerinden esinlenilmiştir ama matematiği biraz daha farklıdır.

Beygir gücü, genellikle otomobil ve elektrik motorlarının[kaynak belirtilmeli] güçlerinin belirlenmesi için kullanılan güç birimi. Terim, buhar makinelerinin üretilmeye başlandığı yıllarda, bu makinelerin güçlerinin olası alıcılar tarafından kolayca anlaşılabilmesi için James Watt tarafından yapılmıştır,

İskoçyalı mühendis ve fizikçi James Watt, ürettiği buhar makinelerinin iş yapabilme yeteneklerini müşterilerinin kolayca mevcut sistemlerle karşılaştırabilmeleri amacı ile 1782 yılında "Beygir Gücü" kavramını kullanmıştır.

Beygir gücü (HP) nedir
Beygir gücü, genellikle otomobiller ile elektrik motorlarının güçlerinin belirlenebilmesi için kullanılan güç birimidir. Terim, buhar makinelerinin üretilmeye başlandığı zamanlarda, bu makinelerin güçlerinin kolayca anlaşılabilmesi amacıyla; James Watt tarafından yapılmıştır
Arabalarda beygir gücü ne anlama gelir
Arabalarda tekerleğin dönüş sayısı, direkt olarak beygir gücüyle ilişkilidir. Ancak benzer beygir gücüne sahip iki farklı otomobil; beygir güçlerini, hıza yani tekerleklerin dönüş sayısına aktarımlarını aynı şekilde uygulamayabilir. Bu bağlamda, birçok farklı türde; farklı beygir gücü aktarımı söz konusudur.
Aracın aksamında bulunan tekerlerin türü, sayısı, aracın dişli sayısı ile pistonlar ve bunun gibi diğer bazı teknik özellikler önemlidir. Bu tür faktörler, beygir gücünün aktarımını direkt olarak etkilemektedir. Bunun yanı sıra, otomobilin benzinli veya dizel olması yönünden de; beygir gücü performansı etkilenir. Bu etkenler dolayısıyla, dönüş hızının değiştiğini de söylemek mümkündür.
Aracın teknik performansı yönünden, beygir gücü önemlidir. Araba alırken, bu tür değerlere ayrıca önem vermek ve dikkat etmek şarttır. Tork gücü ile beraber beygir gücü, aracın motor performansı ile doğrudan ilişkilidir.

2
2
2
2
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.