Bileşiklerde sabit oran nasıl bulunur

Bileşiklerde sabit oran nasıl bulunur
Bileşiklerde sabit oran nasıl bulunur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında sabit ve değişmeyen bir oran vardır. Bu orana “Sabit Oranlar Kanunu” denir. Bileşikteki elementler arasında bulunan bu oran değişecek olursa aynı elementler ile yeni ve farklı bir bileşik oluşur. Fransız kimyacılardan Proust aynı miktar bakır elementini farklı maddelerle tepkimeye soktuğunda oluşan madde miktarlarına bakarak bir bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında her zaman aynı kütle oranının bulunduğunu belirlemiştir.

Dalton Atom Teorisi aslında Proust’un ifade ettiği sabit oranlar kanunundan önce ortaya atılmıştır. Deneysel sonuçlar ile Dalton’un fikirlerinin örtüştüğü görülmüştür. Ancak sabit oranlar kanunu tek başına atomik teorinin doğruluğunu kanıtlamaz. Sonuç olarak, tepkimeler sonucunda atomlar arasında bileşikler oluştuğunda, bileşiğin moleküllerinde hep aynı sayıda atomlar vardır. Bu nedenle bir bileşikteki elementler arasındaki kütle oranı daima aynıdır.

Bir bileşiğin sabit oranını veya kütlece birleşme oranını nasıl bulabilir,

  • Atom kütleleri yardımıyla bulunur.
  • Atom kütleleri oranı yardımıyla bulunur.
  • Kütlece yüzde yardımıyla sabit oran bulunur.
  • Sabit oranı bilinen bir bileşikten atom kütleleri oranı bulunur, bulunan atom kütlesi oranı ile de sabit oran bulunabilir.

2
1
1
0
0
0
33
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.