Bilginin kaynağı ve vasıtası olarak selim akıl, vahiy ve salim duyularla ilgili birer ayet bulunuz

Bilginin kaynağı ve vasıtası olarak selim akıl, vahiy ve salim duyularla ilgili birer ayet bulunuz
Bir Kur’an-ı Kerim mealinden, bilginin kaynağı ve vasıtası olarak selim akıl, vahiy ve salim duyularla ilgili birer ayet bulunuz, bulduğunuz ayet meallerini sınıfınızda arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

Kur'an'a göre insanın bilgi kaynağı ve vasıtası olarak tanımladığı birden fazla yol bulunmaktadır. Bunlar başlıca,

  • Akıl,
  • Vahiy,
  • Duyular

olarak ifade edilmektedir.

Cevap: Onlara, “İnsanların inandıkları gibi siz de inanın” denildiğinde ise, “Biz de akılsızlar gibi iman mı edelim?” derler. İyi bilin ki, asıl akılsızlar kendileridir, fakat bilmezler. (Bakara suresi / 13)
Onlara, Allah neyi indirdiyse ona uyun dendi mi dediler ki: Hayır, biz atalarımız neye uyduysa ona uyarız. İyi ama atalarınızın aklı bir şeye ermiyorsa ve doğru yolu bulmadılarsa ne olacak? (Bakara suresi / 170)

  • İnsanın bilgiye ulaşması bakımından en önemli vasıtlardan bir tanesi şüphesiz ki akıl olacaktır. Bu konuda Kur'an'da Enfal suresi 20-22. ayetlerde “Ey inananlar’ Allaha ve peygambere itaat edin. Kur’an’ı dinleyip dururken yüz çevirmeyin, dinlemedikleri halde dinledik diyenlerden olmayın. Allah katında, yeryüzündeki canlıların en kötüsü gerçeği akletmeyen sağırlar ve dilsizlerdir.” buyrulmuştur.
  • Allah, Müslümanlara İslam dini hükümlerini peygamberi Hz. Muhammed'e gönderilen vahiyler aracılığı ile aktarmıştır. Bu da bilgi vasıtası olarak ifade edilmektedir. Bu konuda A’raf suresi 54. ayette “Şüphesiz sizin rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde yaratan ve Arş’a kurulan geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah’tır. Dikkat edin, yaratmakta, emretmek de yalnız ona mahsustur. Alemlerin rabbi olan Allah’ın şanı yücedir.” buyrulmuştur.
  • İnsan, çevresindekileri algılamak adına duyularından yararlanmaktadır. Bu kapsamda duyular da bilgi açısından bir vasıta görevi görmektedir. Bu konuda Kur'an'da Beled suresi 8-10. ayetlerde “Biz ona iki göz, bir dil ve iki dudak vermedik mi? Ona iki yolu (Doğruyu ve Eğriyi) göstermedik mi?” buyrulmuştur.

2222
710
813
160
350
251
1470
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.