Bilim tarihinde iletken ve yalıtkan kavramlarının doğuşunu çeşitli kaynaklardan araştırınız

Bilim tarihinde iletken ve yalıtkan kavramlarının doğuşunu çeşitli kaynaklardan araştırınız
Bilim tarihinde iletken ve yalıtkan kavramlarının doğuşunu çeşitli kaynaklardan araştırınız, çevrenizde günlük yaşamda kullandığınız iletken ve yalıtkan maddelerin neler olduğunu tartışınız detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Bilim tarihinde iletken ve yalıtkan kavramlarının doğuşunu çeşitli kaynaklardan araştırınız. Çevrenizde günlük yaşamda kullandığınız iletken ve yalıtkan maddelerin neler olduğunu tartışınız. Araştırma yaparken internet, kaynak kitaplar ve dergilerden yararlanınız. Bu kaynaklardan yararlanırken kaynakların güvenilir ve ulaşılan bulguların geçerli olup olmadığını kontrol ediniz.
Ulaştığınız bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ödev cevabı kısaca : İletken ve yalıtkan kavramları, elektrik alanında önemlidir. İletkenler elektriği ileten maddelerdir, genellikle metaller buna örnektir. Yalıtkanlar ise elektriği iletmez, genellikle cam, plastik gibi maddelerdir. Günlük yaşamda, kablolar genellikle bakır gibi iletkenlerden yapılırken, prizlerin plastik kısımları yalıtkan malzemeden oluşur.

İletken ve yalıtkan kavramlarının doğuşu bilim tarihinde uzun ve ilgi çekici bir geçmişe sahiptir. Bu malzemelerle bilinen en eski deneyler, sürtüldüklerinde küçük nesneleri çekebilen kehribar gibi belirli maddeleri gözlemleyen eski Yunanlılar tarafından yapılmıştır. İşte bu konuda daha fazla bilgi:

İletken Maddeler:

  • İletkenler, elektrik akımını iyi bir biçimde iletirler.
  • Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf bir şekilde bağlıdır.
  • İletken maddeler arasında altın, bakır, gümüş, alüminyum, kurşun, çelik, demir, krom, nikel, magnezyum, çinko ve daha birçok madde bulunur.
  • İyi iletkenler arasında altın, bakır ve gümüş öne çıkar.
  • İletken maddeler, elektrik akımını geçirirken serbest elektronlar içerir.

Yalıtkan Maddeler:

  • Yalıtkan maddeler, elektronları ile elektriği tutan maddelerdir.
  • Yalıtkanlar arasında porselen, seramik, plastik, kauçuk, cam ve karton yer alır.
  • Porselen, beyaz ve parlak bir yapıya sahip olup genellikle tabak imalatında kullanılır.
  • Seramik, elektriği yalıtan ve suyu geçirmeyen bir maddedir.
  • Kauçuk, alev geciktirme özelliği ile diğer maddelere kolayca yapışır ve yaygın olarak tercih edilir.

Bu bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşarak daha fazla bilgi alışverişi yapabilirsiniz!

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.