Bilimsel araştırmalardaki etik ilkelere uymak

Bilimsel araştırmalardaki etik ilkelere uymak
Bilimsel araştırmalardaki etik ilkelere uymak neden önemlidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bilimsel araştırma yapmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bilimsel literatürün oluşması bu nedenle zaman almıştır. Bilimsel araştırma ve inceleme yaparken etik kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Bunun için özellikle hiçbir canlının canı tehlikeye atılmamalı ve doğaya doğrudan ya da dolaylı zarar verecek eylemlere ya da deneylere girişilmemelidir.

Bilimsel araştırmalarda etik ilkelere uymak önemlidir. Çünkü canlılık faaliyetlerinin zarar görmemesi gerekir, doğanın zarar görmemesi gerekir, insanlığın zarar görmemesi gerekir. İnsani değerlerin ve temel ahlak değerlerinin korunması gerekir.

Bilimsel etik kuralları zaman içinde oluşan ve yazılı olmayan kurallar olarak bütün bilim insanların uymak zorunda olduğu temel etik ilkelerinden meydana gelmektedir.

Etik kelimesi her geçen gün hayatımızda daha fazla yer kapsamaktadır. Etik kuralları olarak tabir edilen kurallar, yazılı olmayan, sözlü kurallar çerçevesinde saygı, tarafsızlığı, güvenilirliği ve dürüstlüğü esas alan kurallardır.

Saygıyı, dürüstlüğü esas alan etik kuralları bu doğrultuda bilim etiği adı altında doğruluktan şaşmamayı, intihal yapmamayı, sözde yazarlığa karşı olmayı hedeflemekte ve bu şekilde çalışmalar yapılmasını öngörmektedir.

316
615
217
202
201
101
1046
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.