Bilinçli tüketim ve bilinçli tüketici nedir

Bilinçli tüketim ve bilinçli tüketici nedir
Bilinçli tüketim, tüketim mallarının bilinçli bir şekilde kullanılması anlamına gelmektedir. Yerinde ve zamanında, gerekli ve düzenli olarak tüketilen malların özelliklerinin ve satın alma ve satma şartlarının bilinmesi bilinçli bir tüketici olmak.

Bilinçli tüketim nedir

İnsanların sürekli olarak bir tüketim halinde olmaları gerekse de, bu tüketimin bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bilinçli tüketim demek, insanların ihtiyaçları kadar tüketmeleri anlamına gelmektedir. İhtiyaç dışı bir de istekler vardır. İstekler de karşılanır fakat gereksiz harcamalar ya da gereksiz yere yapılan tüketimler, tüketimin bilinçsiz olduğunu gösterir. Bilinçli bir tüketici olmak, insanlığın ve doğanın daima var olabilmesi için çok önemlidir. Her insanın içerisinde yer aldığı topluma karşı var olan sorumluluklarından bir tanesi de bilinçli bir tüketici olmaktır.

Tüketimin bilinçli olması hem birey açısından hem de içerisinde yer aldığı toplum açısından eşsiz bir değere sahiptir. Her insanın tüketim konusunda bilinçlenmesi ve ona göre bir tüketim gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aksi durumda hem insanlar hem de evrende yer alan her şeyin yaşamsal faaliyeti sıkıntıya düşme tehlikesi içerisindedir.

Bilinçli tüketici nedir

Bir mal veya hizmeti satın alırken temel gereksinimini ön planda tutan, satın alacağı mal ve hizmetlerin kaliteli, güvenli, ucuz ve sağlıklı olması için araştırma yapan, tüketici haklarını bilen ve savunan, reklamların etkisinde kalarak davranış göstermeyen, israf yapmayan kişilerdir.

Günlük hayatımızda istek ve ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için pek çok hizmetten faydalanıp birçok ürün satın almamız gerekir. Örneğin evimizden okula gitmek için toplu taşıma araçlarını ya da okul servislerini kullanır, giyeceğimiz kıyafetleri ya da yemek yapacağımız malzemeleri de market ya da mağazalardan satın alırız. Bilinçli bir tüketici olarak şunlara dikkat etmeliyiz:

  • Ürün ya da hizmet satın alırken fiş ya da fatura almalı ve bu belgeleri saklamalıyız.
  • Televizyon, buzdolabı, halı gibi dayanıklı tüketim ürünleri satın alırken garanti belgelerini ve kullanma kılavuzlarını almalıyız.
  • Aldığımız ürünlerin kullanma kılavuzunu dikkatlice okumalıyız.
  • Aldığımız ürünlerin üzerinde TSE damgası olmasına özen göstermeliyiz.
  • Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaçlarımızı yazdığımız alışveriş listesi hazırlamalıyız.
  • Aldığımız malın veya hizmetlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olmasına dikkat etmeliyiz.

Bütün bunları bilip uyguluyor olsak da bu hizmet ve ürünleri alırken zaman zaman sorunlar yaşayabiliriz. Bu sorunların giderilmesi için ilk olarak ürünü aldığımız satıcıya başvururuz. Bazı durumlarda satıcılar sorunun çözümü konusunda tüketici olarak sahip olduğumuz hakları göz ardı edebilir. Bizler, bilinçli tüketici olarak haklarımızı öğrenir ve nasıl arayacağımızı bilirsek sorunlar adil bir şekilde çözüme ulaşır.

429
1584
1000
483
582
382
1584
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum