Bir bitkinin doğal indikatör olup olmadığını nasıl anlarsınız

Bir bitkinin doğal indikatör olup olmadığını nasıl anlarsınız
Bir bitkinin doğal indikatör olup olmadığını nasıl anlarsınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doğal indikatörler doğada doğal olarak bulunan, asit ve bazları renk değiştirmeyle anlamamıza yarayan indikatörlerdir. Doğada birçok doğal indikatör bulunmaktadır.

Doğal indikatörlere örnek olarak karalahana, lavanta, gül yaprağı, çay, kırmızı soğan kabuğu, kiraz, çilek, kuşburnu verilebilir.

  • Lavanta doğal indikatördür; asidik ortamda renksiz, bazik ortamda ise kahverengi rengindedir.
  • Kırmızı lahana suyu doğal indikatördür; asidik ortamda renksiz, bazik ortamda ise trol mavisi rengindedir.
  • Ortanca çiçeği doğal indikatördür; asidik topraklarda yetiştirildiğinde mavi, bazik topraklarda yetiştirildiğinde ise pembe renk almaktadır
  • Gül yaprağı doğal indikatördür; asidik ortamda Açık pembe bazik ortamda ise Sarı renklidir.

Kırmızı lahana doğal indikatörler içinde sayılabilecek diğer bir bitkidir. Ph değeri yaklaşık 7 olan ortamlarda kırmızı lahanadan elde edilecek çözelti mor olur. Kırmızı lahana yaprağını kaynatıp içine sodyum bikarbonat eklersek suyun ph değeri 7 ve üzerine çıkacağı için lahana yaprakları mordan maviye dönüşür. Eğer suya toz sabun ilave edilirse suyun Ph değeri 8'in üzerine çıkar kırmızı lahana ile kaynatılan su yeşile dönüşür. Kırmızı lahana ile kaynatılan suya sirke eklendiğinde suyun Ph değeri 7'nin altına düşer ve kaynatılan yaprağın suyu kırmızı ve tonlarında olur. Kırmızı lahanaya rengini veren ve farklı asit baz ortamlarda renginin değişmesine neden olan antosiyanin pigmentidir.

41
2
6
1
5
3
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum