Bir çözeltinin pH değeri, pH kâğıdıyla nasıl belirlenir

Bir çözeltinin pH değeri, pH kâğıdıyla nasıl belirlenir
Bir çözeltinin pH değeri, pH kâğıdıyla nasıl belirlenir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

pH kâğıdı çözeltiye daldırılır. Kâğıtta gerçekleşen renk değişimine göre renk cetvelinden pH belirlenir. pH ölçümünde pH metreler, pH ölçer kağıtlar ve Litmus (Turnusol) kağıtları kullanılmaktadır. pH metreler daha hassas ölçüm yaparken pH kağıdı ise basit, hızlı ve geniş pH aralıklarının tayin edilebildiği mekanizmalardır.

pH kağıtları yapısında indikatör içeren kağıtlardır. İndikatör taşıyan bu gösterge yüzeyler çözeltiyle temas ettiğinde indikatör moleküller çalışmaya başlar, indikatör moleküllerin çözelti içerisindeki iyonlarla yeterli seviyede temas etmesine bağlı olarak kağıt yüzeyinde renk değişimi gözlenir. Oluşan bu renk değişimi çözeltideki (H+) ve (OH-) iyon sayısına bağlıdır. Çözeltinin pH değeri aralıkları standart renkler oluşmasına neden olduğu için pH değerinin hangi aralıkta olduğu bu ölçüm prensibiyle tespit edilebilmektedir.

Pek çok pH ölçüm kağıdı evrensel indikatör (universal indicator) kullanır. Universal Indicator evrensel kullanımı olan bir indikatör karışımıdır. Mavi timol, Metil kırmızısı, Bromotimol mavi ve Fenolftalein içerir.

Bir diğer pH ölçer kağıt tipi ise Litmus (Turnusol) kağıtlarıdır. Bu kağıtlar sıvı maddenin asidik ya da bazik olduğunu ayırt etmekte kullanılırlar. Kırmızı turnusol kağıdı bazik bir sıvı ile temas ettiğinde rengi maviye döner. Mavi turnusol kağıdı için ise bu süreç tam tersine işler, asitler ile temas ettiğinde rengi kırmızıya döner. Sıvı nötr ise renk değişimi gözlenmez.

4
48
2
4
4
3
47
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.