Bir devletin, başka devletlerin açık pazarı haline gelmesi

Bir devletin, başka devletlerin açık pazarı haline gelmesi
Bir devletin, başka devletlerin açık pazarı haline gelmesi ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Açık pazar haline gelmek, ticari ilişkiler noktasında arz mesafesinde olmak anlamına gelmektedir. Bir devlet ürettiği ürünlerin hemen hepsini başka bir devletin topraklarında satabilir. Bu da ihracat olarak bilinmektedir. Bir ülkenin ihracatı ne kadar gelişmişse ekonomisi de o kadar gelişir. Ekonominin gelişmesi adına ihracatın da açık pazar unsurlarını arttırmak adına gelişimini sürdürmesi gerekir.

Bir ülkenin bir baka ülkenin açık pazarı olması, tıpkı bir çarşı gibi o ülkede ticaret yapma haklarına sahip olarak ekonomik gelir elde etmesi anlamına gelmektedir. Bu daha çok güçlü ülkelerin güçsüz ülkeler üzerinde tahakküm oluşturması yoluyla gerçekleşir.

1838 Balta Limanı Ticaret Antlaşması
– İngiltere Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu zor durumu da kullanarak bu anlaşmayı imzalatmayı başardı.
– Bu anlaşmayla İngiliz mallarının Osmanlı pazarına girmesi kolaylaşmış, Osmanlı toprakları İngilizler için bir açık Pazar haline gelmiştir.

İngilizlerin Osmanlının sözde iyiliği için yaptıkları bu anlaşma sonucu başta İngiltere olmak üzere diğer Avrupa devletleri de birçok imtiyazlar elde etmişlerdir. Avrupalı ülkelere uygulanan avantajlı vergiler bir süre sonra Türk tüccar ve esnafının rekabet gücünü yitirmesine ve bu boşlukları Türk olmayanların doldurmasına neden olmuştur. Gümrüklerde verilen serbest ticaret hakkı dolayısı ile Osmanlı devleti ithal mallar ile dolmuş, açık pazar haline gelmiştir.

Soru : Osmanlı Devleti hangi olaydan sonra Avrupa'nın açık pazarı haline gelmiştir?

Cevap : Sanayi İnkılabından sonra.

1065
1639
237
185
139
132
340
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.