Bir doğa olayının aşırı ya da sıra dışı olduğuna nasıl karar verirsiniz

Bir doğa olayının aşırı ya da sıra dışı olduğuna nasıl karar verirsiniz
Bir doğa olayının aşırı ya da sıra dışı olduğuna nasıl karar verirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doğa olaylarında yaşanan olağanüstülük daha çok her şeyin sıradan devam ettiği hava olaylarında aniden ortaya çıkan değişimler veya farklılaşmalar şeklinde ifade edebiliriz.

Küresel ısınma ile olağanüstülük durumlarıyla karşı karşıya kalma oranlarımız artamaya başlamış durumda. Çünkü iklim değişikliği ile birlikte değişen hava hareketleri değişik yerlerde değişik sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Bir doğa olayının aşırı veya ani olduğunu anlamak için kullanabileceğimiz kriterler;

  • Normal olan hava olaylarının neler olduğunu tespit edip bu normalin dışındaki ani gelişmeler olup olmadığına bakabiliriz.
  • Normal olarak yaşantının sürdürülebilir durumunun dışına çıkıp insan,hayvan ve bitki yaşam alanlarının etkilenmeye başlaması
  • Uzun süren normalin dışında durumların varlığı aşı olarak kabul edilebilir. Sıcaklıkların ve soğukların beklenen mevsimlerini zamanlarını dışına çıkarak ısınmayı veya soğumayı devam ettirmesi
  • Aniden gelişmesi bir olayın sıra dışı olarak kabul edilmesine neden olabilir.
  • Ani gelişen olayların sonuçlarında fazla can veya fazla mal kaybı oluyorsa bu tür olaylara ekstrem olaylar denmektedir. Ekstrem olaylar daha çok aniden gelişmesi ve zarar vermesi ile doğru orantılıdır.
  • İnsanları yaşantılarının nasıl etkilendiğini ne kadar süre ile etkilendiğinin bilinmesi de sıra dışı hava olayları hakkında bilgi verebilir.
  • En temel kriterimiz canlı yaşantı alanlarının olumsuz etkilenmesidir.

105
10
27
13
2
2
21
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.