Bir köşe yazısını ya da bir makaleyi okurken takındığınız tutumla, bir romanı ya da öyküyü okurken takındığınız tutum arasında ne tür farklılıklar vardır

Bir köşe yazısını ya da bir makaleyi okurken takındığınız tutumla, bir romanı ya da öyküyü okurken takındığınız tutum arasında ne tür farklılıklar vardır
Bir köşe yazısını ya da bir makaleyi okurken takındığınız tutumla, bir romanı ya da öyküyü okurken takındığınız tutum arasında ne tür farklılıklar vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Önce sorudaki metinleri sınıflandıralım. Köşe yazısı (fıkra) ve makale, öğretici metinler arasındaki yerini alır. Gazete çevresinde oluşan bu metinler, belirli konular ele alınarak yazılır. Köşe yazısı, güncel konuları ele alan ve köşe yazarının düşünceleri ile şekillenen yazılardır. Okuyucuyu aydınlatma amacı taşır.

Makaleler ise konunu ustası tarafından yazılır ve genelde bilimsel konular odaklıdır. Yeni bir tedavi yöntemi ile ilgili bilgi veren ve işin ustası tarafından yazılan makaleler, okuyucuya bilgi verme amaçlıdır. 

Özetle köşe yazısı ile makaleler okuyucuyu aydınlatma ve bilgi verme amacı taşıdığından okuyucu bunları bilgi almak amaçlı okur. Yazılan yazıları öğrenme amaçlı okuyarak ufkunu genişletir. 

Roman ve öykü ise edebi metinlerdir. Edebi metinlerde dil şiirsel işlevde kullanılarak okuyucuya yazarın hissinin ve olayların içinde yaşama hissinin geçmesi amacı güdülür. Yani okuyucu bu metinleri okurken bilgi alayım da ufkum açılsın diye düşünmez. Bir roman okuyorsa kahramanın psikolojik analizini yapar, bir hikayede kendini olayın içindeymiş gibi hayal eder. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.