Bir kurbağanın büyüme ve gelişme süreci

Bir kurbağanın büyüme ve gelişme süreci
Bir kurbağanın büyüme ve gelişme süreci konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir kurbağanın büyüme ve gelişme sürecini aşağıdaki sırayla özetleyebiliriz;

  • Yumurta
  • Larva
  • İribaş
  • Yavru Kurbağa
  • Ergin Kurbağa

Kurbağalarda dış döllenme yoluyla ürerler. Dişi ve erkek kurbağalar ürettikleri eşey hücrelerini suda belirli yerlere bırakırlar. Sperm ve yumurta hücrelerinin döllenmesi, döllenmiş yumurtaların ve yavruların oluşumu suyun içerisinde gerçekleşir. Buradan anlayacağımız kadarıyla vücut dışı döllenme mevcuttur. Kurbağalar yavru bakımı yoktur ve nesillerinin devamı için çok sayıda üreme hücresi üretilir.

Kurbağalar yumurta içinde gelişimini tamamlayarak (larva haline gelerek) dışarı çıkar. Bu demek oluyor ki embriyo, gelişimini yumurta içinde sürdürür. Yumurtadan çıkan ve balığa benzeyen canlıya larva denir.

Balığa benzeyen, kuyruk ve solungaçları olan larvalar gelişerek iribaş olur. İribaş zamanla büyüdükçe önce arka bacaklar, sonra ön bacaklar çıkar ve en sonunda kuyruk ve solungaçlar kaybolur. Bunun sonucunda genç yavru kurbağa oluşmuş olur. Yavru kurbağa gelişerek ergin kurbağa olduğu zaman hem karada hem de suda yaşayabilir.

Kurbağanın gelişimi sırasında geçirdiği başkalaşım evreleri sırayla;

Yumurta → Larva → İribaş → Yavru Kurbağa → Ergin Kurbağa

1
0
12
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.