Bir parça Zn metali erlen içine konularak metalin üzerine HCl çözeltisi ilave ediliyor ve çözeltiden H2 gazı çıkışı gözleniyor

Bir parça Zn metali erlen içine konularak metalin üzerine HCl çözeltisi ilave ediliyor ve çözeltiden H2 gazı çıkışı gözleniyor
Bir parça Zn metali erlen içine konularak metalin üzerine HCl çözeltisi ilave ediliyor ve çözeltiden H2 gazı çıkışı gözleniyor. Erlenin ağzına bir balon takıldığında balonu şişirecek kadar gaz çıkışı oluyor ve ZnCl2 tuzu oluşuyor.

Soru : Bir parça Zn metali erlen içine konularak metalin üzerine HCl çözeltisi ilave ediliyor ve çözeltiden H2 gazı çıkışı gözleniyor. Erlenin ağzına bir balon takıldığında balonu şişirecek kadar gaz çıkışı oluyor ve ZnCl2 tuzu oluşuyor.
a) Bu kapta gerçekleşen tepkime denklemini yazınız.
b) Bu tepkimenin redoks tepkimesine örnek verilme nedenini açıklayınız.
c) Tepkimedeki indirgen ve yükseltgen maddeleri gösteriniz.
ç) Zn yerine Cu metali konulduğunda kapta redoks tepkimesi gerçekleşir mi? Açıklayınız.

a) Tepkime denklemi: Zn(s) ​+ 2HCl(aq) ​→ ZnCl2(aq) ​ +H2(g)​

b) Bu tepkime redoks (indirgen-oksitlenen) bir tepkimedir çünkü bir element (çinko) ve bir bileşen (hidroklorik asit) arasında elektron transferi meydana gelir.

c) İndirgen madde: Hidroklorik asit (HCl), çünkü hidrojen atomları hidrojen gazı (H₂) halinde serbest bırakılır. Yükseltgen madde: Çinko (Zn), çünkü çinko iyonları (Zn²⁺) oluşturulur.

ç) Cu metali ile bu tepkime gerçekleşmez çünkü Cu (bakır) hidroklorik asit (HCl) ile tepkimeye girmez. Bu nedenle hidrojen gazı üretmez ve redoks tepkime koşulları sağlanmaz.

0
2
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.