Bir yerde hava basıncının değişmesinin nedenlerini ve rüzgârın nasıl oluştuğunu araştırınız

Bir yerde hava basıncının değişmesinin nedenlerini ve rüzgârın nasıl oluştuğunu araştırınız
Bir yerde hava basıncının değişmesinin nedenlerini ve rüzgârın nasıl oluştuğunu araştırınız, elde ettiğiniz verileri rapor hâline getiriniz, raporunuzu sınıfa sunduktan sonra ürün dosyanızda saklayınız.

Bir yerde hava basıncının değişmesinin nedenleri: Yükseklik, sıcaklık, yoğunluk ve yer çekimidir.
Rüzgârın nasıl oluşur: Rüzgar havanın basınç farklılığından dolayı oluşur.

Bir yerdeki hava basıncının değişmesinin pek çok nedeni vardır. Hava basıncı sıcaklıktan dolayı değişir. Isınan hava genleşir ve hafifler. Buna göre havanın sıcak olduğu yerlerde basınç azdır.

Basınç yükseklikten dolayı da değişir. Yerden yükseldikçe basınç azalmaktadır. Buna bağlı olarak yoğunluk da basıncı etkiler. Atmosferdeki gazların yoğunluğu arttıkça basınç artar. Yükseğe çıkıldıkça gazlar seyrekleştiği için basınç azalmaktadır.

Yer çekimi basıncı etkileyen bir diğer etmendir. Ekvatordan kutuplara doğru gidilmesi Dünya'nın şeklinden ötürü yer çekimini etkiler. Kutuplarda yer çekimi daha fazla hissedilir. Bu yüzden kutuplar yüksek basınç alanlarıdır.

Dünya'nın hareketleri de basıncı etkileyen başka bir faktördür. Dünya'nın dönüşüyle rüzgarların yön değiştirmesiyle oluşur. Bu rüzgarlar bazı enlemlere yığılır, sıkışır ve orada dinamik yüksek basınca neden olur. Bazı kısımlarda ise rüzgarlar dağılır, yükselip seyrelir böylece de dinamik alçak basınç alanları oluşur.

7
67
144
3
3
4
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.