Birbirinizle ilişkilerinizi kesmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize kin tutmayın, birbirinizi kıskanmayın

Birbirinizle ilişkilerinizi kesmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize kin tutmayın, birbirinizi kıskanmayın
Birbirinizle ilişkilerinizi kesmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize kin tutmayın, birbirinizi kıskanmayın hadiste verilmek istenen mesaj nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : “Birbirinizle ilişkilerinizi kesmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Birbirinize kin tutmayın, birbirinizi kıskanmayın. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir Müslümanın din kardeşine üç günden fazla küs durması helal olmaz.” (Buhari, Edeb, 57.)
Yukarıdaki hadiste verilmek istenen mesaj nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ödev cevabı kısaca : Bu hadiste, Müslümanlar arasındaki ilişkilerde barış, hoşgörü, sevgi, dayanışma, kin ve kıskançlık gibi olumsuz duygulardan kaçınma, küslüklerin uzun sürmemesi gibi önemli öğütler bulunmaktadır. Temel mesaj, insanların birbirleriyle olumlu ve yapıcı ilişkiler kurmaları, kardeşlik bağlarını güçlü tutmalarıdır.

Hadisten çıkarmamız gereken dersler

  • Hasetin haramlığı, Kitap, Sünnet ve icmâ ile sabittir. Başkasına haset eden, gerçekte Allah’a itiraz etmiş sayılır, çünkü haset edilene nimeti veren Allah’tır.
  • Müşteri kızıştırmak, almayacağı ve ihtiyacı olmayan bir malın fiyatını artırmak haram kılınmıştır. Bu davranışta piyasayı yükseltme, aldatma ve hilekârlık, insanlara zulüm vardır.
  • Allah rızası için olmayan buğz, kin, nefret ve dargınlıklar haramdır.
  • Haramlar ve günahların işlenmesine karşı buğz etmek câizdir.
  • Müslümanların birbirlerine yüz çevirmesi, yardımı ve alâkayı kesmesi helâl değildir.
  • Bir satıcının, müşteriye herhangi bir malı sattıktan sonra, başka bir satıcının aynı malı daha ucuz vereceğini veya aynı fiyata daha iyi mal vereceğini söyleyerek alış-verişi bozdurması haramdır.
  • Din kardeşliği, kan kardeşliğinden daha önceliklidir.
  • Müslümanın haksızlık yapması, din kardeşine yardımı kesmesi, onu hakir görmesi câiz değildir.
  • Takvâ kalbde bulunan bir duygudur. Zâhirî ameller takvânın birer belirtisi sayılır.
  • Müslümanların kanı, malı ve ırzı başka müslümanlara haramdır. Bunlara tecâvüz karşılık görür ve muhataba müdafaa hakkı doğar.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.