Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar atasözünün anlamı

Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar atasözünün anlamı
Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar, herkesin yararlanabileceği şeyden kimi kişiler yararlanır da başkalarına yararlanma olanağı vermezlerse bundan büyük kavga çıkabilir.

Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar: Herkesin yararlanabileceği bir şeyden bazıları yararlanır bazıları yararlanmazsa kavga ya da karışıklık çıkar anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır. Bir yer biri bakar kıyamet ondan kopar atasözü sıklıkla kullanılan atasözleri arasında yer almaktadır.

Bir toplumun sahip olduğu varlıklardan her fert bir adalet çerçevesi içinde yararlanmalıdır. Eğer böyle olmaz, adaletli davranılıp hak gözetilmez, sadece bir kısım insanların yararlanmasına göz yumulup diğer insanların yararlanmasına fırsat verilmezse kargaşa çıkar; kavga baş gösterir, toplumdaki sosyal barış zedelenir, düzen bozulur, insanlar birbirlerine düşer.

Herkesin yararlanabileceği şeyden bazı kişiler yararlanır da başkalarına istifade etme imkanı vermezlerse bundan büyük kavga çıkar. Toplum düzenini sağlayan asıl ögelerden biride sosyal hak eşitliğidir. Toplumun bir kesimi zor şartlar altında geçinirken, diğer kesim çok yüksek bir hayat seviyesi tutturmuşsa, bu çelişkili durum sosyal patlamalara neden olur. Barış içinde yaşamak için nimetlerin bölüşmesinde eşit haklara sahip olunmalıdır.

Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar atasözü ile ilgili örnek cümleler şu şekildedir:

  • Atalarımız biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar demişlerdir.
  • Çocuklara adil davranır sonra biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar.
  • Herkesin aynı hakkı alması gerekiyor yoksa biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar.

36
22
14
16
40
57
744
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.