Birinci Büyük Millet Meclisi neden Ankara’da açılmış olabilir
Ülkenin kurtuluşu için Sivas’ta yoğun çalışmalar yürüten Mustafa Kemal, Son Osmanlı Mebusan Meclisinin çalışmalarını daha yakın bir yerden takip edebilmek için zorlu bir yolculuktan sonra 27 Aralık 1919’de Ankara’ya geldi. Ankara bu tarihten sonra Millî Mücadele’nin sevk ve idare edildiği merkez oldu. Ankara’nın merkez seçilmesinde:
Türkiye Büyük Millet Meclisinin Ankara’da açılmasının bir çok nedeni bulunmaktadır.
- Osmanlı Mebusan Meclisinin çalışacağı İstanbul’a yakın ve her türlü ulaşımının kolay olması,
- Ülkenin merkezinde işgallerden uzak bir noktada olması,
- Kurtuluş mücadelesinin yapılacağı Batı Anadolu’ya yakın olması,
- Birinci Dünya savaşından yenik ayrılan Osmanlı devletinin yapılan Mondros Ateşkes Antlaşmasına rağmen İstanbul'da bulunan toprakları İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmişti. Bunun sonucunda Meclisi Mebusan basıldı, mebuslardan bazıları tutuklandı ve sürgün edildi. Bu nedenle İstanbul’da bir Meclis kurmak güvenli değildi. Ankara işgal altında olmadığı için daha güvenliydi. Meclis bu sayede rahat bir şekilde çalışabilecekti.
- Anadolu'nun ortasında bulunan Ankara'nın stratejik konumu itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisinin burada kurulması emir komuta zincirinin etkili bir şekilde sürdürülmesi için önemliydi.
- Demiryolu ağının bulunması ulaşımı kolaylaştıracağından Meclisin Ankara'da olması bu açıdan da önemli bir faktördü.
Yukarında bulunan etmenlerden dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da kuruldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin toprakları için oluşturduğu irade ile kurulan, Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nda ve Cumhuriyete giden yolda atılmış çok önemli bir adımdır. Milli iradenin yansımasının bir simgesidir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.