Biriniz (din) kardeşine danıştığı zaman, danışılan kimse ona hak ve doğru bildiğini söylesin hadislerden istişareyle ilgili ne

Biriniz (din) kardeşine danıştığı zaman, danışılan kimse ona hak ve doğru bildiğini söylesin hadislerden istişareyle ilgili ne
Biriniz (din) kardeşine danıştığı zaman, danışılan kimse ona hak ve doğru bildiğini söylesin hadislerden istişareyle ilgili ne gibi ilke ve mesajlar çıkarılabilir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : “Biriniz (din) kardeşine danıştığı zaman, danışılan kimse ona hak ve doğru bildiğini söylesin.” (İbn-i Mâce, Edeb, 37.)
“Kendisiyle istişare edilen kimse, güvenilir olmalıdır.” (Ebu Davud, Edeb, 113.)
Yukarıdaki hadislerden istişareyle ilgili ne gibi ilke ve mesajlar çıkarılabilir? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

Ödev cevabı kısaca : İstişareyle ilgili kısa bir özet: İslam'da istişare, güvenilir, dürüst, saygılı bir iletişim içinde gerçekleşmeli. Danışman, doğru bilgileri iletmeli; güvenilir ve adil olmalıdır. Karşılıklı saygı ve anlayışla ortak akıl oluşturularak, yardımlaşma ve dayanışma ruhu güçlendirilmelidir.

Yukarıdaki hadislerden istişare ile ilgili çıkarılabilecek ilke ve mesajlar şunlar olabilir:

  • Doğruluk ve Güvenilirlik: Danışılan kişi, danışan kardeşine hak ve doğru bilgileri iletmelidir. Bu, dürüstlük ilkesine vurgu yapar.
  • Güvenilir Danışmanlık: İstişare edilen kişi, güvenilir olmalıdır. Başkalarının güvenini kazanmak, danışan kişi için önemli bir sorumluluktur.
  • Karşılıklı Saygı ve Adil İletişim: Danışma sürecinde saygılı bir iletişim kurulmalıdır. Karşılıklı anlayış ve saygı ile bilgi alışverişi yapılmalıdır.
  • Ortak Akıl ve Karar Alma: İstişare, karşılıklı düşünce ve fikir alışverişi anlamına gelir. Kararlar, ortak akıl ve birleşmiş bilgelik üzerine inşa edilmelidir.
  • Yardımlaşma ve Dayanışma: İstişare, kardeşlik ve yardımlaşma ruhunu vurgular. Topluluk içinde birbirine destek olma ve dayanışma önemlidir.

Bu ilke ve mesajlar, Müslümanlar arasında toplumsal uyum, dürüstlük ve dayanışma prensiplerini güçlendirir.

5
0
2
0
2
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.