Birleşmiş Milletlerin teşkilat yapısı

Birleşmiş Milletlerin teşkilat yapısı
Birleşmiş Milletlerin teşkilat yapısı hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Birleşmiş Milletler, ilk olarak Cemiyeti Akvam şeklinde kurulmuştur. Teşkilat sistemi olarak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra son halini almıştır. Bu bakımdan 24 Ekim 1945 günü İkinci Dünya Savaşı, galip devletleri tarafından kurulmuştur.

193 ülke tarafından üye listesi oluşturulan Birleşmiş Milletler New York merkezli olarak yönetilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri topraklarından yönetilen Birleşmiş Milletler, güvenlik konseyi, genel kurul toplantıları gibi faaliyetleri gerçekleştirmektedir.

Dünya sorunların ele alındığı toplantıları rutin olarak düzenlenmektedir. Her yıl eylül ayında ya da takip eden aylarda olağan bir şekilde toplanmaktadır. Olağanüstü olarak da toplanan Birleşmiş Milletler, dönem başkanlıklarının sırasıyla ülkeler tarafından yapılmasıyla teşkilat yapısını şekillendirir. Bu yazı egitimsistem.com sitesinden alınıştır.

Genel kurulda her ülkenin bir oy hakkı bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 20 üyesi bulunmaktadır. Bunlarda Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Çin, Rusya ve İngiltere daimi üyelerdir. Diğer 15 üye ise her iki yılda bir seçilen geçici üyelerdir. 5 daimi üyenin veto etme hakkı bireysel olarak geçerliliği de korumaktadır.

Birleşmiş Milletlerin teşkilat yapısında bulunan kurul ve sekreterlikler şu şekildedir:

  • Güvenlik Konseyi
  • Ekonomik ve Sosyal Konsey
  • Yönetim Konseyi
  • Genel Kurul
  • Genel Sekreterlik 
  • Uluslararası Adalet Divanı

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.